Palmeutredningen: ”Ett mönster av desinformation”
Författaren Gunnar Wall berättar i sin senaste bok "Rättsskandalen Olof Palme" att de mordutredare som arbetade fram till nedläggningen 10 juni 2020 hade upptäckt något underligt. Utredarna tyckte sig nämligen se "ett mönster av desinformation" som "spridits och fortfarande sprids". Denna desinformation ska handla om att hålla liv i spåret Christer Pettersson respektive PKK-spåret. Palmeutredarna har sett att "dimridåer spritts av anställda inom ett par myndigheter".
Palmeutredarnas upptäckt är för att uttrycka sig milt avgörande för förståelsen av hela Palmeutredningen. Under de drygt 30 år som hade gått då utredarna berättade om vad de sett hade alltså "anställda inom ett par myndigheter" försökt desinformera polisen och allmänheten om vem eller vilka som såg till att Palme mördades.
Vi har berört den här frågan förut. Vi gjorde det i ett blogginlägg med rubriken "Brothers in arms" som vi publicerade 27 februari 2022. Inlägget handlade om tre personer. En av dem var den fd IB- och Stay Behind-agenten Donald Forsberg från Visby, son till den fd främlingslegionären Harry Forsberg som under sin levnad var en rätt känd man i Sverige. Harry Forsberg hade skrivit två böcker om sin tid vid främlingslegionen: "Kamrat med 52 nationer" (1946) och "Jag var främlingslegionär" (1953). En Vilhelm Forsberg publicerade 2012 en webbplats om Harry Forsbergs liv som heter Son av Moder Svea https://harryforsberg.wordpress.com/2012/10/13/son-av-moder-svea-historien-om-harry-forsberg/. En lite överraskande formulering på "Son av Moder Svea-sidan" är att det troligen var Stay Behind som låg bakom mordet på Olof Palme. Sidans upphovsman Vilhelm Forsberg länkar till en artikel av författaren Anders Jallai https://newsvoice.se/2013/01/stark-koppling-mellan-stay-behind-och-palmemordet/. Vilhelm Forsberg berättar också att han vid ett tillfälle som 21-åring träffade män från främlingslegionen i sin fars bostad i Stockholm. En av främlingslegionärerna hade lärt honom hur man på effektivast möjliga sätt mördade en människa. Vilhelm Forsberg skriver att den här främlingslegionären, som tycks ha varit expert på närstrid, senare engagerades av svenska Stay Behind. Harry Forsberg hade kontakter med personer inom Stay Behind i hela Västeuropa. Flera av dem var fd främlingslegionärer.
På webbplatsen Son av Moder Svea berättas om Harry Forsbergs liv. Man får bland annat veta att han efter sin tid som främlingslegionär och soldat i andra världskriget fick anställning inom den hemliga svenska försvarsorganisationen Stay Behind. Harry Forsberg styrde på 1960- och 1970-talet sin del av Stay Behind från en ångbåt som låg förtöjd vid Nybrokajen i Stockholm. Båten hette Club Saltsjön. Den kände TV3-journalisten Robert Aschberg skrev en artikel i Aftonbladet om Harry Forsberg och Club Saltsjön https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/21pvgR/pa-club-saltsjon-hackade-spionerna.
Harry Forsbergs son Donald Forsberg, som efter en tids sjukdom avled 76 år gammal sommaren 2022, var en rätt intressant man. Han var utbildad till kustjägare inom svenska marinen, han bodde sommargranne med familjen Palme på Fårö, han hade hjälpt till att avslöja sovjetiska spioner i Sverige och han var av någon anledning väldigt intresserad av Palmeutredningen.
Eftersom han bodde granne med familjen Palme på somrarna bör Olof och Lisbeth Palme ha känt igen honom, åtminstone till utseendet. Donald Forsberg berättade för polisen att han i många år dessutom behållit kontakten med Mårten Palme.
Donald Forsbergs kontaktnät innefattade flera personer inom medierna, Palmeutredare, personer inom svensk underrättelsetjänst, personer inom svenska Stay Behind och många andra. Han var också en av grundarna till organisationen "Sveriges Öga och Öra" som består av personer som tidigare arbetat i olika befattningar inom den svenska underrättelsetjänsten. Ledande företrädare för "Sveriges Öga och Öra" har länge framfört teorin att Palme mördades av människor med koppling till Sovjetunionen och PKK.
En man som redan före Palmemordet (augusti 1985) varnade för PKK var Säpokommissarien Alf Karlsson, även han en av Donald Forsbergs bekanta. Direkt efter mordet pekade Alf Karlsson ut PKK som misstänkta Palmemördare. I april 1986 inledde spaningsledaren Hans Holmér sin utredning av PKK.
Det är möjligen Sveriges Öga och Öra och Säpos Alf Karlsson Palmeutredningen menar när de talar om desinformationskampanjen som går ut på att hålla PKK-spåret vid liv? Alf Karlsson är avliden sedan länge men andra ska då ha drivit kampanjen vidare.
Om Christer Pettersson-spåret och PKK-spåret är desinformation som Palmeutredningen påstår hamnar vi i frågan varför det var och är viktigt för personer som varit verksamma inom den svenska underrättelsetjänsten att kasta skulden på Pettersson och PKK? Är de rädda att Palmeutredningen ska börja utreda ett spår som leder in i Säpo, Stay Behind, MUST, SSI etc? Varför är det farligt? Det är ju inte alls otänkbart att Palme mördades av en svensk militär, säkerhetspolis eller hemlig agent. Det finns inga sakliga skäl att undanta personer med den bakgrunden från misstankar. Kända politiker i andra länder har mördats av personer från säkerhetspolisen och försvarsmakten. Indira Gandhi och Anwar Sadat är två sådana exempel. Palmehatet och misstanken att Palme var sovjetisk spion kan ha varit utlösande faktorer.
Donald Forsberg hävdade ju att Palme personligen bar ansvaret för att hemliga agenter från Sverige utsatts för livsfara. De hade kastats ut på uppdrag "utan livlina". Någon av dessa agenter kanske ville hämnas på Palme? Det är en rätt logisk misstanke jämfört med de märkligheter Palmeutredningen kastat fram genom åren.
Palmeutredningen förhörde Donald Forsberg vid tre tillfällen, åren 2015, 2017 och 2019. Anledningen till det första förhöret var att Donald Forsberg gått ut i Radio Gotland och berättat att han på mordkvällen träffade två män från den frivilliga radioorganisationen FRO i Kungsträdgården. Han menade, trots att han inte sett att männen bar walkie talkies, att FRO:s verksamhet i Stockholm förmodligen var förklaringen till att så många vittnen sett okända civilklädda män med walkie talkies innan och under mordkvällen.
Kontakter med Stay Behind
Donald Forsberg berättade att FRO hade kontakter både med Stay Behind och Stockholmspolisens narkotikarotel. FRO övade ofta samband med kommunikationsradio i centrala Stockholm på kvällar och helger. De övade genom att spana på misstänkta narkotikalangare och rapporterade sedan sin information till narkotikaroteln. I förhöret 2015 avslöjade alltså Donald Forsberg flera saker som var helt nya för Palmeutredningen:
1. Frivilliga Radioorganisationens (FRO) medlemmar gick regelmässigt runt och pratade i walkie talkies i Stockholm på kvällar och helger.
2. FRO samarbetade med narkotikaroteln.
3. FRO samarbetade med Stay Behind.
4. Donald Forsberg själv var i centrala Stockholm på mordkvällen. Han besökte även mordplatsen ungefär en timme efter mordet.
Det tog Donald Forsberg 29 år att avslöja detta för Palmeutredningen. Hans uppgifter var tydligen så intressanta för Palmeutredningen att han förhördes igen 2017 och även 2019. De båda senare förhören är omfattande. Bland annat får Donald Forsberg berätta vad han själv gjorde på mordkvällen. Det visade sig att han ätit middag med en bekant på en restaurang på Östermalm, besökt Café Opera, fått information om Palmemordet av någon (lite oklart vem) och begett sig till mordplatsen. Han övernattade i en lägenhet i närheten av Valhallavägen som hans middagssällskap förfogade över. Donald Forsberg uppgav också att han på mordkvällen inte kände till att Säpos kontraspionage genomfört underrättelseoperationen Cosi fan Tutte i Stockholm samma kväll. Det hade han fått veta först flera år efter mordet.
Som vi redovisade i inlägget "Brothers in arms" var Donald Forsberg mycket intresserad av Palmeutredningen. Han var så intresserad att han vid flera tillfällen själv ingrep i handlingen. 1997 arrangerade han en dykoperation i Klara sjö. Han och hans dykarvänner sökte efter "det mordvapen som Christer Pettersson kastat där". Donald Forsberg sade sig ha fått ett tips från en man i Stockholms undre värld om att vapnet kastats i Klara Sjö. Donald Forsberg beskrev även vem tipsaren var och utifrån hans uppgifter kan man sluta sig till att tipsaren var en man som blivit mördad 1990, dvs 7 år innan dykoperationen genomfördes.
Dykarteamet hittade inget mordvapen. Drygt tre månader senare - den 5 december 1997 - ingav riksåklagaren en resningsansökan till Högsta domstolen i fallet Christer Pettersson. Riksåklagaren menade att det efter hovrättens friande av Christer Pettersson hösten 1989 hade framkommit så många starka indicier mot Pettersson att det var motiverat att Högsta domstolen väckte liv i utredningen igen. Högsta domstolen avslog riksåklagarens begäran.
Men Donald Forsberg gav inte upp. I början av 2000-talet försökte han arrangera ett möte mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. Tanken var att Christer Pettersson skulle erkänna att han var Palmes mördare för Mårten Palme och i samma möte be om förlåtelse. Det blev inget möte. I efterhand medgav Donald Forsberg att han inte visste vad Christer Pettersson skulle ha sagt om mötet blivit av. Alltsammans framstår så här i efterhand som ett slag i luften.
En av Donald Forsbergs vänner var filmaren Mikael Hylin. Han gjorde två tv-serier om Palmemordet. Båda serierna handlade om Christer Pettersson som misstänkt gärningsman. I början av 2000-talet hade Donald Forsberg och Mikael Hylin vid ett möte med Tore Forsberg, dåvarande chefen för Säpos kontraspionage, dragit slutsatsen att Christer Pettersson mördat Olof Palme av misstag. Teorin var att missbrukaren från Rotebro egentligen hade tänkt skjuta knarklangaren Sigge Cedergren. Mordet var enligt Donald Forsberg "vanligt gatuvåld". I förhöret med honom 2015 hävdade Forsberg att han från en källa inom Säpo en stund efter mordet fått veta att Palmemordet inte var inledningen på en statskupp utan just "vanligt gatuvåld".
TV3 och Palmemordet
En annan bekant till Donald Forsberg var TV3-proflien Robert Aschberg som skrev artikeln om Club Saltsjön. I artikeln intervjuar Aschberg Donald Forsberg. Som vi vet ägnade TV3 under 1990-talet rätt mycket programtid åt att undersöka om Christer Pettersson var Palmes mördare. Gert Fylking, en annan TV3-medarbetare och kollega till Robert Aschberg, kände Christer Pettersson personligen och hävdade till och med att Pettersson erkänt mordet för honom.
I ljuset av Palmeutredarnas upptäckt att det genom hela utredningen spridits desinformation som syftar till att hålla Christer Pettersson-spåret vid liv ser vi att Donald Forsberg var en person inom svensk underrättelsetjänst som onekligen försökte hålla liv i Christer Pettersson-spåret. Om Forsberg gjorde det för att sprida desinformation eller om han gjorde det för att han verkligen trodde att Christer Pettersson mördat Palme är omöjligt att avgöra. Donald Forsberg själv brukade berätta att han var en skicklig desinformatör men det behöver inte betyda något i sak. Vi ser bara att han var verksam inom en svensk myndighet och att han försökte få Christer Pettersson att framstå som en misstänkt gärningsman.
Donald Forsberg hade som sagt ett stort kontaktnät. En annan av hans bekanta var Palmeutredaren Thure Nässén. För alla som vet något om Palmeutredningen är Thure Nässén en välkänd person. Om det var någon inom Palmeutredningen som verkligen försökte binda Christer Pettersson till mordet var det Nässén. Enligt ett reportage i SVT:s Uppdrag Granskning i februari 2018 hade Thure Nässén försökt manipulera personer i Stockholms undre värld att peka ut Christer Pettersson som gärningsman. Han ska ha lockat dessa personer med den utfästa belöningen på 50 miljoner kronor.
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/thure-nassen-polisanmaldes-under-palmeutredningen
Nässén själv förnekade givetvis detta och ansåg att han utsatts för "ett knivhugg i ryggen" av sina fd kollegor. Det Thure Nässén gjorde direkt efter SVT-reportaget var att avslöja något som ingen utanför utredningen känt till tidigare. Han berättade att en narkotikaspanare befunnit sig på Tunnelgatan strax innan mordet men avvikit från sin tjänst för tidigt och därför inte kunnat gripa mördaren. Uppgiften finns belagd i det förhör Thure Nässén genomförde med narkotikaspanaren. Förhöret blev offentligt när utredningen lades ner.
Vi kan inte avgöra om Thure Nässén gjort sig skyldig till de påstådda övertrampen. Vi beskriver endast vad SVT:s reportage handlade om. En anmärkningsvärd sak med Thure Nässéns sätt att arbeta var att han genomförde en mycket stor mängd förhör med en och samma person. Den personen var narkotikalangaren Sigge Cedergren. Totalt handlade det om ett 40-tal förhör. Den siffran kan jämföras med det faktum att flera av vittnena från mordplatsen förhördes betydligt mera sparsamt av Palmeutredningen. En taxichaufför som såg mordet och därmed gärningsmannen förhördes så vitt vi vet endast två gånger. Andra centralt placerade vittnen förhördes inte heller särskilt noggrant även om det i vissa fall blev 4-5 förhör. Inte ens Lisbeth Palme förhördes 40 gånger. Det framstår inte heller som nödvändigt. Efter 5-10 förhör borde Palmeutredningen ha fått en klar bild av vad ett vittne uppfattat från mordplatsen eller i någon annan del av utredningen.
CIA byggde upp Stay Behind
Donald Forsberg ingrep återigen i Palmeutredningen efter att chefsåklagaren Krister Petersson tagit över som förundersökningsledare 2017. Den gången reagerade Donald Forsberg starkt på att Krister Petersson försökte få fram information om Stay Behind och då bland annat kontaktade Säpo och den militära underrättelsetjänsten MUST. Donald Forsberg kontaktade Palmeutredningen, gick ut i radio och skickade mejl till Säpo och MUST. Hans budskap var tydligt: Stay Behind hade ingenting med Palmemordet att göra. Några år tidigare hade Donald Forsberg uttryckt sig på samma sätt. Den gången avfärdade han den fd chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedt som riktat misstankar mot Stay Behind. "Rent nonsens" sa Donald Forsberg.
Det är förståeligt att Donald Forsberg reagerade så starkt på misstankarna mot Stay Behind. Han hade själv arbetat åt Stay Behind och kanske kände till att Stay Behind inte hade något med Palmemordet att göra. Det var hans far Harry Forsberg som i slutet av 1960-talet såg till att Donald rekryterades av den då hemliga försvarsorganisationen. I Palmeutredningens förhör med honom berättade Donald Forsberg att hans anställning vid IB på 1970-talet egentligen var en slags täckanställning. Hans egentliga uppdrag var att bidra till skapandet av svenska Stay Behind och då särskilt av Stay Behind på Gotland.
Stay Behinds uppgift var att se till att det i Sverige fanns hemliga militärt utbildade grupper spridda över landet. Grupperna skulle försvara Sverige i ett läge då främmande makt ockuperat vårt land. På den tiden såg inte den svenska underrättelsetjänsten något annat hot mot riket än Sovjetunionen. Donald Forsberg berättade i ett radioprogram att han tyckte det var uppseendeväckande att Olof Palme på 1970-talet var vän med KGB-översten Nicolaj Nejland.
Stay Behind tillkom på initiativ av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och det var också en CIA-medarbetare (William Colby) som i början av 1950-talet såg till att Stay Behind byggdes upp i Sverige. Erfarenheterna från andra världskriget visade att länderna i Europa i princip saknade motståndsgrupper då Nazityskland inledde kriget. Det var nödvändigt att ha en motståndsrörelse klar i händelse av ett nytt krig.
Under hela kalla kriget 1945-1989 var Stay Behind-organisationen så vitt vi vet okänd för regeringarna i Västeuropa. När organisationen avslöjades i Italien gick det en chockvåg genom västdemokratierna och regeringarna krävde att all information om Stay Behind omedelbart skulle upp på bordet och att organisationen i sig skulle avvecklas. I Sverige är det här inte riktigt sant. Det var nämligen så att den socialdemokratiske statsministern Tage Erlander mycket väl kände till att Sverige hade en Stay Behind-organisation. Chef för den svenska organisationen var i många år försäkringsdirektören Alvar Lindencrona som rapporterade till den socialdemokratiska regeringen. Efter Lindencrona tog företagsledaren Curt-Steffan Giesecke över styrningen av svenska Stay Behind.
Här finns inte utrymme att berätta allt som går att berätta om Stay Behind. En läsvärd bok i ämnet är skriven av författaren Daniele Ganser och heter "Natos hemliga arméer" (Karneval förlag).
Det är som alltid intressant att studera turerna i Palmeutredningen. Vi får se en text som denna som en liten beskrivning av ett avsnitt ur vår moderna historia. En lärdom är att det är väldigt mycket svenska folket inte känt till om Sverige.
Fortsättning följer.