/ Allmänt /

EXTREMHÖGERN ATTACKERAR SVERIGE

 
Extremhögern går till full attack mot det etablerade Sverige.

Skillnaden mot vanlig oppositionspolitik är att extremhögerns attack är betydligt mer aggressiv och oförsonlig. Attacken är svartvit. Den saknar politisk kompromissvilja. Extremhögerns berättelse om Sverige avviker kraftigt mot allt det vi uppfattar som etablerat och normalt.

Vilka begrepp är då bärande för extremhögern?

Måltavlor för extremhögerns attacker är den demokratiska processen, kvinnor, muslimer, etablerade medier, vetenskapen, akademiker, socialdemokrater, liberaler, vänsterpartister, miljöpartister, klimatrörelsen, internationella influenser, EU och mångkultur. Så ser det ut i de sociala medierna i dag. Dessa människor och grupper är fel menar extremhögern.

Det betyder att icke-demokrati, män, kristna, propaganda, vidskeplighet, okunskap, extremhöger, klimatförnekare, nationalism och "svenskhet" enligt extremhögern är rätt.

En Vit Makt-agenda. En Donald Trump-agenda.

För oss demokrater och humanister gäller det att genomskåda den aggressiva kommunikationen och bemöta den med kunskap, logik och saklighet. Värna yttrandefrihet och demokrati. Värna medmänskligheten och förtroendet för staten.

Extremhögerns metod.

1. Till att börja med bör man notera att extremhögern konsekvent endast använder visuell och emotionell kommunikation. Den är enbart riktad till icke-akademiker. Företrädesvis män. Bilderna och slagorden kan enkelt delas på internet. Ofta med korta hånfulla kommentarer eller gapskrattande emojis.

2. Överdriver, förvränger och ljuger för att undergräva väljarnas förtroende för svenska staten. En metod vi känner igen från Donald Trumps attack på den amerikanska demokratin.

3. Använder falska profiler i sociala medier som dagligen vräker ur sig hat och hot mot de utvalda måltavlorna. Trollfabriker som understöds av Putins Ryssland. Syftet är att destabilisera det svenska samhället. Ungefär 70 procent av extremhögerns profiler på sociala medier är falska.

4. Främlingsfientlighet. Extremhögern är rädd för internationella influenser eftersom de inte kan kontrollera dem. Skräcken för omvärlden är påtaglig. Ett angrepp på det mångkulturella Sverige.

5. Förvanskar socialismens grundbegrepp till hatisk nationalism. Socialismens idé om klasskamp och ekonomisk rättvisa används för att skapa och utveckla en avgrundsdjup hatisk motsättning mellan arbetslösa/ arbetare och akademiker. I extremhögerns version används arbetarklassen som en grupp som eftersträvar nationalism och etnisk rensning.

6. Att "folket" ska besegra "eliten" är typiska högerextrema begrepp. Slagord utan verklighetsförankring. En konspirationsteori. Folket är de 80 procent av väljarna som inte röstar på SD. Akademiker är farliga för extremhögern. Kunskap och logik ska utplånas.

7. Utmanar oavbrutet gränsen för vad som är godkänt att säga i det offentliga samtalet. Begrepp som "alternativa fakta" och "PK-media" var okända för den breda allmänheten för 20-30 år sedan och sågs då som extrema och närmast komiska överdrifter. Nu tror ungefär var femte svensk att dessa påståenden är sanna. En Trumptrogen kvinna i USA tror efter Trumps valförlust på fullt allvar att hon nu ska mördas av djävulen.

8. Angriper vetenskap för att skydda de egna lögnerna. Människor hjärntvättas i en sektliknande kontext. Då blir yttrandefrihet, kritiskt tänkande och vetenskapliga krav på bevis ett hot mot extremhögern. SD har nästan inga väljare alls i universitetsstäderna.

9. Upprepar sig genom historien. Extremhögern har samma ideologi oavsett tid.

På 1980-talet genomförde extremhögern något som kallades "spänningens strategi" i länder som Belgien och Italien. Oskyldiga människor mördades i en serie terrorattentat. Syftet med terrorn var att destabilisera länderna och bana väg för ett högerextremt maktövertagande.

Och så sent som i januari 2021 angrep extremhögern det amerikanska parlamentet. Människor dog. Attacken bagatelliserades av den svenska extremhögern.

I april 2021 definierade tyska staten högerextremismen som det största hotet mot landets demokrati.