/ Allmänt /

Robert Gustafsson såg walkie talkie-män vid Grand

 

Om vi för en stund bortser från alla observationer av okända civilklädda män med walkie talkie i Gamla stan dagarna före Palmemordet och endast koncentrerar oss till mordkvarteren på mordkvällen framträder en intressant bild.

Vi har i denna sammanställning utelämnat observationer vi själva bedömer vara tveksamma och möjligen/troligen fabricerade samt observationer av män i perifera positioner vid tidpunkter som logiskt sett inte kan ha med mordet att göra.

Det ska också generellt sägas att det i Palmeutredningens egen lista över observationer i detta ämne förekommer 179 uppslag. Det ter sig inte troligt att alla dessa observationer skulle ha med Palmemordet att göra.

Återstår gör 15-20 observationer som vad gäller tidpunkter och positioner är väldigt intressanta att studera närmare. De okända männen med walkie talkie koncentrerade sig under mordkvällen på biografen Grand, Hötorgets tunnelbanestation, Rådmansgatans tunnelbanestation och till sist på mordplatsen i hörnet Tunnelgatan/Sveavägen.

Vi kan redovisa dessa fakta tack vare att Palmeutredningen lades ned i juni 2020. Då hävdes sekretessen och alla vittnesförhör, PM och andra centrala dokument blev offentliga. Visserligen är mycket i materialet hårt maskat men det är trots det inte svårt att kartlägga de okända männen med walkie talkie.

För att friska upp läsarens minne rörande mordkvällen:

o   Paret Palme lämnade sin bostad på Västerlånggatan i Gamla stan cirka klockan 20.30.

o   De promenerade söderut genom Gamla stan och tog tunnelbanan från Gamla stans tunnelbanestation cirka klockan 20.40.

o   De åkte tunnelbanan fram till Rådmansgatans tunnelbanestation dit de anlände cirka klockan 20.50.

o   Cirka klockan 20.55 kom de fram till biografen Grand där de träffade sonen Mårten Palme och dennes dåvarande flickvän.

o   Klockan 21.15 började bioföreställningen ”Bröderna Mozart”.

o   Klockan 23.10 slutade bioföreställningen.

o   Cirka klockan 23.15 samtalade paret Palme, sonen Mårten och hans flickvän med varandra utanför en bokhandel strax söder om biografen Grand.

o   Paret Palme inledde sin promenad söderut längs Sveavägens västra trottoar cirka klockan 23.17.

o   Cirka klockan 23.20 gick paret Palme över Sveavägen till den östra trottoaren och fortsatte där promenera söderut.

o   Klockan 23.21.30 skedde mordet i hörnet Tunnelgatan/Sveavägen.

Vid alla platser och vid alla tidpunkter har vittnen observerat okända civilklädda män med walkie talkie. Många vittnen har lämnat tydliga signalement vilket borde underlätta för polisen att identifiera männen. Några av männen finns också på fantombilder framtagna av Palmeutredningen i samarbete med tysk polis.

Anmärkningsvärt är att inga observationer av män med walkie talkie gjordes minuterna efter mordet förutom flera hundra meter söder om mordplatsen - en på Oxtorgsgatan och en på Hamngatan. Båda dessa observationer kan naturligtvis ha med mordet att göra men vi lämnar dem därhän i denna text.

Männen med walkie talkie försvann snabbt så snart gärningsmannen avlossat skotten och flytt in på Tunnelgatan. Vittnen observerade den springande gärningsmannen. Vittnen observerade även andra springande män i närheten av mordplatsen direkt efter mordet.

Robert Gustafsson ögonvittne vid Grand

Särskilt ett fall är intressant och det är mannen som direkt efter skotten sprang Olofsgatan norrut parallellt med Sveavägen till en mörkblå Volvo som stod parkerad på Adolf Fredriks kyrkogata. Bilen försvann snabbt från platsen. Observationen kan knytas till den man med walkie talkie som någon minut före mordet befann sig på Tunnelgatans västra sida mittemot mordplatsen.

Ett nytt och närmast sensationellt vittnesförhör har nu offentliggjorts. Det är förhöret med skådespelaren Robert Gustafsson (bilden ovan, Foto: Frankie Fouganthin) som råkade besöka samma bioföreställning som paret Palme. Förhöret gjordes av Palmeutredningens spaningsledare Hans Melander den 5 juni 2019, dvs 33 år efter mordet!

Robert Gustafsson har i alla år flera gånger offentligt framfört åsikten att utredningen förmodligen inriktats på andra saker än de misstänkta män med walkie talkie som han själv och många andra vittnen observerade på mordkvällen. En privatperson som lämnar uppgifter till polisen kan inte avgöra vilken information polisen väljer att gå vidare med i en mordutredning. Det får man acceptera. Vi får lita på att polisen vet vad den gör.

Anledningen till att förhöret 2019 genomfördes är att det första förhöret med Robert Gustafsson som hölls direkt efter mordet 1986 tycks ha glömts bort av Palmeutredarna. Robert Gustafsson berättar själv i det nya förhöret att polismannen han talade med dagarna efter mordet inte tycktes vara intresserad av hans uppgifter.

Vilket i detta sammanhang väcker stora frågor. För det Robert Gustafsson observerade efter filmen utgör viktiga pusselbitar i kartläggningen av de okända civilklädda män med walkie talkies som befann sig nära Sveriges statsminister på mordkvällen.

Efter filmens slut cirka klockan 23.10 promenerade Robert Gustafsson och hans flickvän norrut för att ta tunnelbanan från Rådmansgatans tunnelbanestation. Då gjorde Robert Gustafsson följande tre observationer:

1) I inbuktningen västra hörnet Sveavägen-Tegnérgatan står en civilklädd man med walkie talkie. Mannen bär en ”Petroff-jacka”, en skinnjacka med resår nertill. Mannen vänder sig bort när Robert Gustafsson tittar på honom. Positionen är Tegnérgatans södra sida, på samma sida som Grand. Mannen har cendréfärgat ganska kortklippt hår. Mannen är drygt 30 år och cirka 180 cm lång. Normal kroppsbyggnad. Jeans och bruna kängor. Mannen bär troligen en halsduk eftersom Robert Gustafsson inte ser någon ”halsform”. Mannen har inga glasögon och inget skägg.

2) På andra sidan Sveavägen vid Coop-butiken står samtidigt en annan civilklädd man med walkie talkie. Positionen är den östra hörnan Sveavägen-Tegnérgatan. Mannen tittar mot övergångsstället på Tegnérgatans västra sida. Mannen har en svart dosa fastspänd på vänstra sidan av bröstet varifrån en skruvad sladd leder ner till mannens vänstra hand. Mannen bär en stoppad mörkblå dunjacka. Han är 170-180 cm lång och har normal kroppsbyggnad.

3) När Robert Gustafsson och hans flickvän en kort stund senare kommer fram till entrén till Rådmansgatans T-banestation ett kvarter norr om Grand hör han brus/ljudslinga från en walkie talkie. Den civilklädde mannen som bär walkie talkien viker genast undan med ansiktet västerut så att Robert Gustafsson endast kan se hans axel och en handskbeklädd hand i vilken mannen håller sin walkie talkie. Mannen står på högra (norra) sidan av den cementpelare som bär upp taket till entrén.

Observationerna är logiska. Eftersom paret Palme anlänt till biografen Grand genom att åka tunnelbana till Rådmansgatan bör övervakarna ha sett det som naturligt att paret Palme efter biobesöket skulle återvända hem den vägen.

Det andra logiska alternativet var att paret Palme skulle promenera några hundra meter söderut till Hötorgets tunnelbanestation och åka hem till Gamla stan därifrån. Som vi vet promenerade paret Palme söderut längs Sveavägen. Möjligen på väg till Hötorgets tunnelbanestation vid Tunnelgatan.

Ett faktum när det gäller alla vittnesobservationer av män med walkie talkie är att polisen inte vet vilka dessa män var. Polisen har konstaterat att männen fanns där men de vet inte i vilket ärende eller om männen hade med Palmemordet att göra.

Vi betraktar det som uteslutet att de observerade männen hade andra ärenden än Palmemordet. Åtminstone gäller det de 20-tal observationer som gjordes på platser och vid tider som häpnadsväckande tydligt sammanfaller med paret Palmes rörelser på mordkvällen.

Säpo: Palme övervakad före mordet

Vår slutsats bygger endast på det ögonvittnena berättar. Det strider mot all logik att avfärda männen som så uppenbart övervakade Palme. Samma uppfattning hade den särskilda utredningsgrupp under ledning av Säpo-kommissarien Bert Melén som direkt efter mordet granskade över 1000 vittnesförhör och presenterade en rapport om övervakningen för spaningsledningen i april 1986.

Så sent som 2017 gjordes en ny utredning i frågan, denna gång av Palmeutredarna själva, och även då drog man slutsatsen att Palme sannolikt var övervakad på mordkvällen.

Palmeutredarna har kontrollerat med Säpo, knarkspaningen, väktarfirmor, olika myndigheter och andra aktörer som kan ha haft spanare i centrala Stockholm på mordkvällen men inte hittat minsta förklaring till vittnesobservationerna rörande männen med walkie talkie.

Den stora detektiven allmänheten har för längesedan fullgjort sitt uppdrag och försett polisen med relevant information. Olyckligtvis har informationen aldrig inneburit att Palmeutredningens förundersökningsledare och spaningsledare utformat en strategi i syfte att en gång för alla finna en förklaring till de många ögonvittnenas observationer av de okända männen med walkie talkie.

Nu när en grupp experter på Palmemordet, med den erfarne fd spaningsledaren Dag Andersson i spetsen, ställer krav på att Palmeutredningen ska återupptas bör enligt vår uppfattning utredningen av de okända männen med walkie talkie stå överst på agendan.

Det var Dag Andersson som vid en presskonferens 2016 deklarerade att vittnesobservationerna av män med walkie talkie var för många för att kunna nonchaleras. Några månader senare gick han i pension.

Ingen vet vilka de observerade männen var. De kan ha varit poliser, militärer, privatpersoner, personer från den svenska underrättelsetjänsten, terrorister, agenter från utländska säkerhetstjänster, inhyrda attentatsmän eller någon annan grupp som bestämt sig för att övervaka Palme. Förhoppningsvis genomförs nu en utredning som ger svar på frågorna.

Om männen kan identifieras infinner sig problemet att med övertygande bevisning binda de ansvariga till brottet. Förmodligen kan vi efter 35 år utesluta teknisk bevisning. Hoppet står till att någon eller några personer med kunskap om mordet börjar berätta för polisen vad det egentligen var som skedde den där svarta fredagen på Tunnelgatan i Stockholm. Frågorna kräver svar.