/ Allmänt /

Högernationalismen i väst var Putins verk

 Är högernationalism, rasism och näthat en isolerad svensk företeelse? Eller finns det bevis för att det i själva verket handlar om en 15-20 år lång rysk propagandavåg som orsakat högernationalistiska partier framgångar i hela Västeuropa och USA? Ett medvetet försök att destabilisera västvärlden?

Kraven på högerradikala förändringar av samhällsskicket i Ungern, Polen, Serbien, Sverige, Danmark, Norge, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Österrike, Storbritannien och USA kan rimligen inte förklaras av att det i alla dessa länder samtidigt plötsligt uppstått ett behov hos 10-20% av väljarna att rasera den etablerade demokratiska traditionen och ersätta den med auktoritära högerregimer.

Någonting hade hänt.

Det finns många exempel på att ett välorganiserat retoriskt krig på 2000-talet är inriktat på att attackera västvärldens demokratier. Det tydligaste exemplet på det är nog det besynnerliga fenomenet Donald Trump och hans våldsinriktade nationalistiska anhängare som med skoningslös kritik av rättsväsendet, medierna och de folkvalda politikerna marscherar i takt med Västeuropas högerextremister. Trumps valseger 2016 kom för många som en fullständig överraskning vilket så här i efterhand visar sig bero på en undermålig analys av vilka resursstarka odemokratiska krafter som agerat i bakgrunden för att få Trump vald.

Propagandan i USA hade uppenbarligen fungerat. Det tycks genomgående ha varit väljare med svag eller obefintlig demokratisk kompass som kastat sig huvudstupa in i den lögnernas värld som högernationalistiska trollfabriker med bred pensel målade upp i USA. Väljarstödet för Trump fanns framförallt i södern och mellanvästern där människor i globaliseringens tidevarv hamnat långt från pengar och inflytande i det amerikanska samhället. Nedläggningen av gruvor, bilfabriker och verkstadsindustri ryckte undan fötterna för dem och uppgivenheten gjorde dem mottagliga för högernationalistisk propaganda.

Mot löfte om arbete i de nedlagda fabrikerna och gruvorna gick de till valurnorna och röstade på en presidentkandidat som aldrig någonsin skulle ha haft en chans att bli president om inte de stora kapitalägarna i grunden raserat tillvaron för vanliga människor. Den globala ekonomins ständiga krav på tillväxt och vinster hade kastat ut miljontals amerikaner i fattigdom.

I själva verket var det inte den skrupelfrie affärsmannen Donald Trump som utnyttjade den uppkomna situationen som en ursäkt för att slita den amerikanska demokratin i stycken. Trump hade burits fram av främmande makt vars taktiska mål var att underminera nationen. Den sociala oro och den försvagning av presidentämbetet som blev ett resultat av Donald Trumps konfrontationspolitik var avsedda effekter.

Konsekvensen av Trumps valseger blev förödande för den amerikanska demokratin. Lögn blev sanning. Vetenskap kastades på sophögen. Impulshandlingar ersatte eftertanke. Rasism och sexism normaliserades av en president utan moral. Konspirationsteorierna haglade över de digitala plattformarna. Debatter om sakfrågor omvandlades till hatiska personangrepp. Medierna underkändes som nyhetsförmedlare. Det amerikanska presidentämbetet kollapsade inför våra ögon. Viktiga amerikanska och världspolitiska frågor städades undan med en arrogant tweet från Vita huset. Det var inte längre en klok, vidsynt och balanserad person som styrde USA. Det var en vulgär gängledare i röd keps. Gamla republikanska presidenter som George W Bush lyssnade förvånat och med stigande oro på Donald Trumps vildsint ilskna installationstal i Washington i januari 2016. Många politiska bedömare hade nog räknat med att Trump med tiden skulle anpassa sig till den historiskt förankrade kultur av bildning och demokratisk värdegrund som råder i den amerikanska senaten och kongressen men så blev det inte.

Trump uppträdde som om han förlorat förmågan att uppfatta verkligheten. Han hade inget intresse av att diskutera och förhandla. Men vem tjänade på att USA tappade fotfästet i några år? Någonting hade uppenbarligen hänt. Om en världsledande stat som USA förlorar balansen så måste någon ha givit USA en rejäl snyting.

I krig är destabilisering av motståndaren ett nyckelbegrepp och det är just destabilisering det handlat om på 2000-talet. Det lite slarviga svaret på frågan om vem som vinner på den extrema polariseringen i väst är "Ryssland". Det specifika och korrekta svaret är "Vladimir Putin" vars expansiva politik har som mål att återuppbygga den fallna sovjetstaten. Inte som en kommunistisk idealstat "där somliga är mer jämlika än andra" utan som en högernationalistisk diktatur styrd av Putin själv.

Precis som vanligt är det stora militärt starka länder som dikterar villkoren i sitt närområde. För att försöka uppnå sitt mål behövde Putin plantera sin strategi i väst. Det är demokratierna i väst som är Putins allt överskuggande problem och därför behöver väst försvagas. De västeuropeiska staternas EU- och Natosamarbete hotar Rysslands intressen. EU behöver splittras och utvidgningen av Nato försvåras. Vladimir Putin ser inte Ukraina som ett eget land utan som en del av Ryssland. Detsamma gäller Vitryssland och troligen även andra militärt svagare nationer som en gång tillhörde den sovjetiska intressesfären. Putin har visat att han har mycket stora maktambitioner och för att lyckas behöver han försvaga sina motståndare.

De snabba digitala informationsvägarna gör att Putins offensiv närmast utan dröjsmål slår igenom i ungefär 10-15 % av befolkningen i flera västländer, däribland Sverige. Den nedärvda misstron mot staten som länge grasserat på den skånska landbygden förstärktes på 2010-talet på grund av den ryska propagandan om ett Sverige i förfall. Främlingsfientligheten skalades upp till riksnivå och fick då fäste särskilt i små kommuner geografiskt och mentalt långt från den internationellt orienterade huvudstaden. En utveckling som under samma decennium kan noteras i många västeuropeiska länder. Storstädernas välutbildade unga generation är ointresserad av Putins försök till påverkan. Lögnerna genomskådas och avvisas. I de svenska universitetsstäderna existerar inte Sverigedemokraterna annat än som en märklig marginell företeelse.

Putins lögner om västländerna

Men på landsbygden finns inte samma intellektuella försvar mot den ryska aggression som dagligen fyller de sociala medierna i Sverige. Ogrundade påståenden uppfattas som sanningar och sprids vidare till andra som inte heller ägnar sig åt källkritik. Putins försök till hjärntvätt i väst är baserat på främst fem direkt osanna påståenden om den nation som utsätts för desinformationen:

1)    Välfärden i landet är i förfall på grund av inkompetenta regeringar. Den klarsynta delen av befolkningen har genomskådat bluffen. Lögn.

2)    Massinvandring från Mellanöstern leder snart till ett muslimskt maktövertagande. De muslimska invandrarna importeras som röstboskap åt socialistiska och liberala partier. Lögn.

3)    I Sveriges fall hotas "svenskheten" av internationell påverkan där inte minst kvinnor med liberala och socialistiska sympatier genomdriver en mångkultur som kontaminerar "det svenska blodsarvet". Det pågår ett kulturkrig mellan den kristna och den muslimska världen. Lögn.

4)    Klimathotet är en lögn fabricerad av "eliten" för att förflytta fokus från samhällets verkliga problem som handlar om en kollapsad segregation och en alltmer urholkad ekonomi. Lögn.

5)    Medierna, särskilt den skattefinansierade tv-koncernen och de största mediebolagen, går i statens ledband och sprider falsk information till medborgarna. En stor konspiration hotar folkets frihet. Lögn.

Retoriken är således identisk med den tyska nazismens retorik om man byter ut muslimer mot judar, tv mot tidningar och lämnar kristendomen därhän. Den starke mannen och hans stormtrupper måste enligt denna propaganda gripa in innan det är försent. Det är tid för radikal högernationalism. Putins politiska program ledde omgående till svårartade inrikes konvulsioner i de nationer som drabbades av det. I flera länder blev det närmast omöjligt att bygga demokratiska majoriteter som kunde regera nationen. Högernationalisterna verkar inom den demokratiska parlamentarismen fram till den dag då de tagit kontrollen över nationen. Det är då alla fria mediebolag köps upp och omvandlas till kanaler för statspropaganda, lagarna ersätts av andra lagar, rättsväsendet politiseras, vänskapskorruptionen mellan ledande politiker och kapitalägare etableras och det demokratiska valsystemet sätts ur spel. Högernationalisten Viktor Orbans Ungern är ett avskräckande exempel på detta.

Slaget om väljarna står i medierna och sedan ett par decennier står slaget i hög grad i sociala medier som Facebook och Twitter. Inför det svenska riksdagsvalet 2018 hade Sverigedemokraterna lyckats bygga upp en helt dominerande ställning på internet och sociala medier. Sverigedemokraterna hade nästan lika många interaktioner (1,6 miljoner) som alla de andra riksdagspartierna tillsammans. Det gav utdelning i form av en ökning från 13% till 17% av rösterna i riksdagsvalet 2018.

Det är först efter valet 2018 de svenska socialdemokraterna och andra i grunden demokratiska partier på allvar tycks ha insett att de kraftigt behöver öka sin närvaro på sociala medier för att möta den framstormande högernationalismen.  Inför valet i september 2022 ser vi en klar förändring i socialdemokratins sätt att kommunicera med sina väljare. Väljarna har blivit digitala. Det insåg Sverigedemokraterna redan vid seklets början och utnyttjade trögheten i det svenska samhället för att snabbt uppnå sina mål.

Nedan följer en tidslinje över den politiska utvecklingen i Ryssland, USA och Västeuropa perioden 2000-2022. Tidslinjen gör inte anspråk på att vara fullständig utan ska ses som en översiktlig beskrivning av högernationalismens stegvisa utbredning i USA och Västeuropa. Det råder inget tvivel om att den ryske presidenten Vladimir Putin använt alla till buds stående medel för att destabilisera västdemokratierna och deras samarbetsorganisationer. Putin vill utöka Rysslands makt i närområdet och då behöver han övertygade bundsförvanter i grannländerna som kan föra hans talan och försöka driva igenom hans politik. Helst ser Putin att Nato helt lämnar Europa men det kommer naturligtvis inte att ske. Tvärtom utökas nu Nato med fler länder. Sverige och Finland står näst på tur såvida inte den turkiske högernationalisten och Putinanhängaren Recep Tayyip Erdogan lyckas stoppa processen. I augusti 2022 enades Putin och Erdogan vid ett möte i Ryssland om ett utökat energi- och försvarssamarbete. Vladimir Putin opererar för att förhindra att Nato blir starkare. Maktspelet mellan det auktoritära Ryssland och västdemokratierna pågår inför öppen ridå.

Det är således inte så att det utifrån ett folkligt missnöje vuxit fram högernationalistiska partier i flera västeuropeiska länder. Det är en av de myter Putin vill sprida och han anser nog själv att han lyckats över förväntan. Utan den massiva ryska närvaron på västdemokratiernas politiska mediescener hade de högernationalistiska partierna varit chanslösa. Det är som att tänka sig ett Nato utan USA vilket för övrigt var en tanke som planterades i huvudet på den inte särskilt eftertänksamme Donald Trump.

Gamla öststater lätt byte för Putin

En tydlig politisk trend i Europa är att nationer med svag demokratisk tradition faller snabbt medan nationer med stark demokratisk tradition i betydligt högre grad står emot det ryska propagandatrycket. Det är inte förvånande att de gamla Warszawapakt-länderna Serbien, Ungern och Polen genast svalde den ryska desinformationen. Det är inte heller förvånande att traditionellt starka demokratier som Tyskland, Frankrike, Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Finland står emot propagandatrycket. Även i dessa länder finns högernationalistiska partier med ett väljarstöd på 10-20% men de har inte egen majoritet i parlamenten. Långt därifrån. Dock har det i flera av de västeuropeiska parlamenten skett en glidning åt mer uttalad högerpolitik men några "Putinländer" utöver de ovan nämnda har vi inte sett.

Att Putins propagandakampanj fick Storbritannien att lämna EU-samarbetet är en historia för sig. Den brittiska nationalismen är stark. Det forna brittiska världsherraväldet finns fortfarande djupt förankrat i de konservativa väljarnas minne. Det är inte särskilt svårt att tippa tillbaka de brittiska väljarna till drömmen om att återupprätta den grandiosa forntiden. I ett land där en drottning i de breda folklagren hyllas som den verkliga ledaren för nationen är det svårt för liberaler och socialister att få gehör för sina idéer. Storbritannien är redan ett konservativt land vilket gör att högernationalisterna får fäste för sin politik. Det Putins trollfabriker lyckades med var att övertyga ledande politiker i det konservativa Tory-partiet om att genomföra "Brexit". En strategisk rysk seger. Självklart talar vi inte om direkt påverkan utan om indirekta åtgärder för att påverka tillräckligt många politiker och väljare om nödvändigheten av ett brittiskt utträde ur det europeiska samarbetet. Här fanns en spricka i muren som Putin kunde utnyttja på samma sätt som han dyrkade upp det demokratiska motståndet i Ungern och Polen.

I nedanstående tidsaxel används genomgående namnet "högernationalistiska partier" för partier som Sverigedemokraterna, Lag och Rättvisa i Polen, Fremskrittspartiet i Norge, Sannfinländarna i Finland och så vidare av det enkla skälet att dessa partier har en i stort gemensam agenda som handlar om främlingsfientlighet, auktoritärt styre och nedmontering av det demokratiska samhället så som det regerats under 1900-talet. De beslutande politiska församlingarna kallas här genomgående "parlament". Utom i Sverige där det rätta namnet används.

Det var det här som hände 2000-2022:

2000 Vladimir Putin utses till rysk president och sitter på posten i två mandatperioder fram till 2008 då han i fyra år tar posten som premiärminister. Putins strategiska mål är att återupprätta den fallna sovjetstaten. I Putins huvud har de senaste tio åren varit en Golgata-vandring för det en gång mäktiga Ryssland.

2001 Putins meningsfrände/springpojke Aleksandr Lukasjenko utses till president i Belarus.

2001 Det polska högernationalistiska partiet "Lag och Rättvisa" bildas.

2004 Det sociala mediet Facebook startar i USA och blir snabbt en primär propagandakanal för högernationalistiska grupper och partier i USA och Västeuropa. Facebook-grundaren Mark Zuckerberg hade med säkerhet en helt annan vision med sin uppfinning.

2006 Det sociala mediet Twitter startar i USA och blir likt Facebook en primär propagandakanal för högernationalistiska grupper och partier i USA och Västeuropa. Även här var avsikten en annan än det som skedde när Twitter kapades. Twitter var tänkt att vara en snabb kommunikationskanal för stressade människor verksamma inom den globala ekonomin.

2008 Vladimir Putin tar rollen som rysk premiärminister 2008-2012. På presidentposten placerar han sin nära vän och medarbetare Dmitrij Medvedev.

2008 Det nationalkonservativa partiet SNS bildas i Serbien.

2008 Den svenska hatsajten "Politiskt Inkorrekt" startar. Inför valet 2010 en av landets största nyhetssidor på nätet. Enligt sajtens utgivare en huvudanledning till att Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen 2010. Partiledaren Jimmie Åkesson uttryckte i en intervju också tacksamhet över det politiska arbete som bedrevs av "Politiskt Inkorrekt" och andra liknande rasistiska hatsajter.

2008 Det högernationalistiska partiet FPÖ får 17% av rösterna i det österrikiska parlamentsvalet.

2009 Det högernationalistiska partiet Fremskrittspartiet får 22,9% av rösterna i det norska valet.

2009-2010 Seriemördaren Peter Mangs skjuter slumpmässigt utvalda invandrare i Malmö. Han var vid den här tiden en flitig konsument av rasistiska hatsajter.

2010 Sverigedemokraterna kommer in i den svenska riksdagen.

2010 Det högernationalistiska partiet PVV får 15% av rösterna i valet i Nederländerna.

2010 Det högernationalistiska partiet Fidesz får 52,7% av rösterna i det ungerska valet och Victor Orban utses till premiärminister. Följden blev en snabb högerradikal förändring av rättsväsendet, de fria medierna, parlamentet  och andra centrala demokratiska grundpelare.

2010 Instagram startar och blir en tredje primär propagandakanal för högernationalistiska grupper och partier i USA och Västeuropa. Det var tänkt att konsumenterna skulle kommunicera med harmlösa bilder och bildtexter men så blev det inte.

2010 Polens president Lech Kaczynski, ledare för det högernationalistiska partiet "Lag och Rättvisa" dör i en mystisk flygolycka i Ryssland. Det är rimligt att tänka sig att han behövde ersättas av en mer Putinlojal partiledare.

2011 Det högernationalistiska partiet Sannfinländarna får 19% av rösterna i det finska parlamentsvalet.

2011 Sverigedemokraten Kent Ekeroth lanserar hatsajten "Avpixlat" som ersätter nedlagda "Politiskt Inkorrekt".

2011 Den norske högerextremisten Anders Behring Breivik spränger en bomb vid parlamentsbyggnaden i Oslo och skjuter ihjäl 69 oskydliga människor på Arbeiderpartiets sommarö Utöya. Totalt dör 77 människor i Breiviks terrorattentat. Anders Behring Breivik var i tio år medlem i det högernationalistiska partiet Fremskrittspartiet.  Breivik publicerade strax före dådet ett kompendium om sin politiska åskådning. Han uttrycker sitt stöd för konservativ ultranationalism, högerpopulism och vit nationalism. Breivik döms till lagens strängaste straff.

2012 Valdimir Putin utses på nytt till rysk president.

2013 Det högernationalistiska partiet Afd bildas i Tyskland och skördar inledningsvis framgångar men faller sedan bakåt i opinionen. Av uppenbara historiska skäl är inte majoriteten av de tyska väljarna intresserade av vit makt-partier. Afd har sitt starkaste fäste i det forna DDR som saknar demokratiska traditioner.

2013 Fremskrittspartiet tappar nästan en tredjedel av väljarstödet och får 16,3% av rösterna i det norska parlamentsvalet.

2013 Den ryska trollfabriken "Internet Research Agency " börjar agera i stor skala. Uppdraget är att i miljontals dagliga inlägg sprida propaganda och desinformation i syfte att destabilisera västdemokratierna.

2014 Ryssland annekterar Krimhalvön och Donbasregionen i Ukraina.

2014 Sverigedemokraterna får 13% av rösterna i det svenska riksdagsvalet.

2015 Andrjez Duda, ledare för det högernationalistiska partiet "Lag och Rättvisa", utses till president i Polen.

2015 Det högernationalistiska partiet Sannfinländarna får 17,6% av rösterna och blir näst största parti i Finland men tappar samtidigt i väljarstöd jämfört med föregående val.

2015 Ryssland använder betydande militärmakt för att slå ned uppropet mot diktatorn Al-Assad i Syrien. Den humanitära katastrofen i landet fördjupas.

2015 Omkring 12 miljoner människor flyr Syrien och många tar sig till EU-länderna och blir kvar där så länge kriget pågår vilket främlingsfientliga högernationalistiska partier använder som argument för en hårdare invandringspolitik. Humanitär hjälp räknas uppenbarligen som en onödig ekonomisk belastning för Sverige och andra länder. Högernationalisterna förnekar sig inte.

2015 Det högernationalistiska Dansk folkeparti får 21,1% av rösterna i det danska valet.

2016 Den ryska trollfabriken "Internet Research Agency" inleder en omfattande kampanj för att försöka få Donald Trump vald till amerikansk president. Den ryska gruppen som spred propaganda och desinformation leddes av affärsmannen Jevgenij Prigozjin som står Rysslands president Vladimir Putin nära. Det visar den amerikanska utredning som leddes av den särskilde åklagaren Robert Mueller. Den ansedda brittiska tidningen The Guardian fick senare tillgång till hemliga dokument som visade att Vladimir Putin personligen beordrat den ryska underrättelsetjänsten att försöka skapa social oro i USA och samtidigt försvaga det amerikanska presidentämbetet. Vladimir Putins tentakler sträckte sig utöver Europas gränser och ingrep i huvudfiendens interna angelägenheter. En strategi som fungerade i 4 år. Donald Trump får i denna kontext ses som Putins marionett. Ett påstående som visade sig vara sant då Trump med illa dold beundran svalde Putins retorik vid ett möte presidenterna emellan i Helsingfors 2019. Trump applåderade och Putin log.

2016 Den australiensiske mediemogulen Rubert Murdoch bestämmer sig för att stödja Donald Trumps presidentvalskampanj. TV-kanalen Fox News och Murdochs övriga mediekanaler blir Trumpvänliga över en natt.

2016 Den amerikanske högernationalisten Steve Bannon som driver den välbesökta högerextrema sajten Breitbart News beslutar sig för att stödja Donald Trumps presidentvalskampanj. Breitbart News startades 2007 av den konservative journalisten Andrew Breitbart. När han avled 2012 tog Steve Bannon över utgivarskapet. Samme Bannon som i en tweet senhösten 2020 på fullt allvar föreslog att presidentens medicinske rådgivare Anthony Fauci och FBI-chefen Christopher Wray borde halshuggas. I och med det uttalandet stängdes Steve Bannon av från Twitter för alltid.

2016 Den djupt konservativa kristna högern stödjer Donald Trumps presidentvalskampanj och arrangerar sedermera bönestunder i Vita huset där Trump välsignades av frikyrkliga pastorer.

2016 I november vinner Donald Trump presidentvalet i USA. Hans politiska framtoning är rå och oförsonlig med udden riktad mot liberaler, socialister, enskilda demokratiska politiker, etablerade medier, miljörörelsen, vetenskapsmän, enskilda journalister, muslimer, homosexuella, latinamerikaner, afroamerikaner och andra som han menar inte hör hemma i det "Great America" han vill upprätta. Trumps ton är minst sagt aggressiv.

2016 Det konservativa brittiska Torypartiet utser Theresa May till partiordförande och hon träder in på posten som Storbritanniens premiärminister. Planen är att hon ska förhandla fram ett bra brittiskt avtal med EU efter att Storbritannien lämnat Europasamarbetet. Det lyckas hon inte med.

2016 Det högernationalistiska partiet SNS blir största parti i Serbien.

2017 SNS partiledare Aleksandar Vučić  blir president i Serbien.

2017  Donald Trump anställer högerextremisten Steve Bannon som rådgivare. Bannon får dock lämna sitt uppdrag redan samma år. De båda viljestarka gamla männen kunde inte komma överens.

2017 Storbritannien begär utträde ur EU. "Brexit".

2017 Gruppen Qanon som sprider besinningslösa högerextrema konspirationsteorier framträder på den offentliga scenen i USA. Inte få amerikanska väljare tror att Donald Trump kämpar mot en hemlig internationell organisation som styrs av satanistiska pedofiler för att ta ett exempel på de vanvettigheter som kommer från Qanon. Självklart är Qanon-anhängarna övertygade om att Joe Biden vann presidentvalet 2020 på grund av valfusk, att klimathotet inte finns, att främmande makt tar över USA i samma ögonblick som Donald Trump tappar makten etc. Den militanta mobb som stormade Capitolium 6 januari 2020 leddes av Qanon-shamanen Jake Angeli. Konspirationsteorier leder inte sällan till politiskt våld.

2017 Det högernationalistiska partiet PVV tappar väljarstöd i Nederländerna och faller ner till 11%.

2018 Sverigedemokraterna får 17% av rösterna i det svenska riksdagsvalet.

2019 Torypolitikern Boris Johnson utses till brittisk premiärminister och driver året därpå igenom "Brexit". Storbritannien lämnar det europeiska samarbetet vilket destabiliserar och försvagar Västeuropa. En stor framgång för Vladimir Putin.

2019 Det högernationalistiska partiet "Lag och Rättvisa" får ökat stöd bland de polska väljarna. Samtidigt tar det högerextrema partiet "Konfederationen" för första gången plats i den polska riksdagen. Högervridningen i polsk politik är dramatisk. Tre år senare fattar dock den polska regeringen ett beslut som går på tvärs med Putins strategi. Polen blir Europas viktigaste mottagarland för de miljontals flyktingar som lämnar Ukraina när Ryssland invaderar landet.

2019 Det högernationalistiska Dansk Folkeparti tappar från 21,1 till 8,7% av rösterna i det danska valet.

2020 Inför valet 2022 har de svenska socialdemokraterna insett att de sociala medierna är en helt avgörande kanal för politisk påverkan. Sverigedemokraterna är inte längre ensamma herrar på täppan.

2020 Demokraten Joe Biden vinner det amerikanska presidentvalet. Den största och viktigaste västdemokratin slår slutligen tillbaka mot Putins högernationalistiska desinformationskampanjer. En majoritet av de amerikanska väljarna ser till att Donald Trump får lämna presidentposten vilket han i princip vägrar att göra men givetvis avslutas hans fåfänga och emellanåt fåniga kamp med att han får lämna Vita huset.

2021 Som ett direkt svar på demokraternas valseger stormar tusentals Trumpanhängare Capitolium i Washington 6 januari 2020 i ett försök att med våld förhindra den amerikanska kongressen att stadfästa Joe Bidens valseger. Före stormningen uppmanade Donald Trump sina uppretade och i många fall beväpnade anhängare att bege sig till Capitolium och kämpa för att med hans egna ord "upphäva det stulna valet". Det amerikanska nationalgardet med 20 000 man fick kallas in för att få stopp på kuppförsöket. Donald Trump hade dessförinnan twittrat att hans egen vicepresident Mike Pence svikit nationen genom att inte försöka ogiltigförklara valresultatet. Det fick till konsekvens att upprorsmakarna med mord i blick letade efter Pence i parlamentsbyggnaden för att försöka döda honom. Mike Pence undkom med en hårsmån. Efter det blodiga upploppet beslutade kongressen att en riksrättsprocess mot Donald Trump skulle inledas.

2022 Den ryske presidenten Vladimir Putin inleder ett militärt anfallskrig mot grannlandet Ukraina som på Putins propagandaspråk kallas "ett land som styrs av nazister". Västdemokratierna svarar med stora ekonomiska sanktioner mot Ryssland och levererar avancerade vapen för miljardtals dollar till Ukraina. Donald Trump förklarar kort tid före invasionen att Vladimir Putin är ett geni.

2022 Inför det franska presidentvalet i april 2022 hade den högernationalistiske presidentkandidaten Marine Le Pen låtit trycka upp en reklambroschyr vars framsida pryddes av en bild på en glad Marine Le Pen som skakar hand med en precis lika glad Vladimir Putin. Hela upplagan drogs in. I en följande tv-debatt tog Le Pen efter stor tvekan och utan noterbar övertygelse avstånd från Putins invasion av Ukraina. Den sittande presidenten Emmanuel Macron från det socialliberala partiet "En Marché" vann en jordskredsseger med 5,5 miljoner fler röster än Le Pen.

2022 Andra händelser: den amerikanska kongressen tillsätter en kommitté som ska utreda Trumps roll i kuppförsöket i Washington, mediemogulen Rubert Murdoch beslutar sig enligt amerikanska medier för att avbryta samarbetet med Donald Trump, Steve Bannon åtalas för domstolstrots. Hittills har över 600 personer gripits efter händelserna i Washington och flera av dem döms till långa fängelsestraff. Sverigedemokraterna ger ut en vitbok som bekräftar partiets nazistiska förflutna. Det amerikanska konspirationsnätverket Qanon inleder en desinformationskampanj om den globala ekonomiska kris som orsakats av den ryska invasionen i Ukraina.

2022 FBI genomför i början av augusti en razzia i Donald Trumps sommarresidens Mar-a-Lago i Florida och beslagtar lådvis med topphemliga handlingar. Trump har alltså efter sin presidentperiod gömt hemliga handlingar hemma. Ännu oklart varför. En av hans advokater hävdade i juni att Trump återlämnat alla dokument till National Archive men så var det inte. Brottsutredning pågår. 

Fler brottsutredningar mot Trump pågår parallellt. En handlar om ekonomisk brottslighet. Trump misstänks ha övervärderat sin företagskoncern för att få nya banklån och samtidigt undervärderat den för att sänka sin skatt. En tredje utredning handlar om hans skuld vid stormningen av Capitolium. 

En fjärde brottsutredning är inriktad på Trumps advokat Rudy Giuliani och hans ansvar för försöket att manipulera valresultatet i Georgia.

Allt detta har väckt raseri hos de våldsbenägna högerextremister som stöder Trump. De riktar dödshot mot FBI och Justitiedepartementet och mot enskilda offentliga tjänstemän. En av dessa högerextremister försökte med vapen i hand ta sig in på FBI:s kontor i Cincinnati, Ohio för att döda FBI-personal. Han dödades av FBI-agenter.

2022 Ukraina går till motoffensiv i Donbasregionen.

Fakta visar entydigt att den ryske presidenten Vladimir Putins inledande propagandaframgångar i västdemokratierna ersatts av betydande motgångar. En avgörande förlust för hans högernationalistiska agenda var demokraten Joe Bidens valseger i USA. En lika svidande förlust för Putin var socialliberalen Emmanuel Macrons storseger i det franska presidentvalet våren 2022. Uppgången för flera högernationalistiska partier i andra europeiska länder har förbytts till nedgångar. Det ser vi i Tyskland, Norge, Finland, Danmark och Nederländerna. Hur det går för Sverigedemokraterna i det svenska valet i september 2022 återstår att se. Opinionsmätningarna har hittills talat för stagnation eller nedgång. Putins anfall på Ukraina har med all säkerhet inneburit stora svårigheter för de högernationalistiska partierna att attrahera fler väljare.