/ Allmänt /

UNDERJORDENS HEMLIGHETER

 

 

En viktig del av den kuppberedskapsövning som enligt journalisten och författaren Bjarne Moelv pågick i Stockholm på mordkvällen var troligen förlagd till Brunkebergsåsen. Där observerade ett tiotal vittnen okända män med walkie talkies både dagarna innan och under mordkvällen.  Vi har jämfört vittnesuppgifterna med tillgängliga offentliga fakta om Brunkebergsåsens tunnelsystem. Jämförelsen bekräftar misstanken att männen förmodligen deltog i en hemlig militär/polisiär operation. Där vittnen såg männen fanns vid tiden för mordet ingångar till tunnelsystemet.

Brunkebergsåsen under marknivå är genomkorsad av ett vidsträckt tunnelsystem. Det finns tunnlar för olika former av infrastruktur, varutransporter, serverhallar, underhållsleder, parkeringsgarage och långa sträckor för fordonstrafik. Den som har möjlighet att komma ner i dessa låsta utrymmen kan obehindrat förflytta sig under Brunkebergsåsen i flera riktningar och från vissa platser till och med komma ut i en annan del av Stockholm.

I förberedelserna inför en kuppberedskapsövning ingår förbindelseprov med kommunikationsradio. Förbindelseproven görs nära övningstillfället och på den geografiska plats där övningen skall genomföras. För några år sedan upprättade Palmeutredningen en förteckning över de 179 vittnesmålen om män med walkie talkies. Vi har funnit att åtminstone ett tiotal av observationerna sammantaget pekar mot området kring Johannes kyrka på Brunkebergsåsen. Vi drar slutsatsen att männen befann sig där för att göra förbindelseprov och bevaka ingångarna till tunnlarna, skyddsrummen och de hemliga militära lednings- och sambandscentraler som fanns i bergrum under Brunkebergsåsen. Bland annat på Regeringsgatan, Jutas backe, Drottninghusgränd och Johannesgatan fanns låsta ingångar till tunnelsystemet.

Vittnesmålen från dagarna innan och under mordkvällen talar för att den sekretessbelagda beredskapsövningen helt eller delvis var förlagd till främst två områden:

Brunkebergsåsens norra del i området runt Johannes kyrka.

På Tunnelgatan, Drottninggatan och Norra Latins skolgård väster om Brunkebergsåsen.

Som vi berättade i vårt förra blogginlägg kan det även ha funnits ett nordligt område kring Tegnérgatan och ett sydligt område kring Kungsgatan men där är vittnesrapporterna färre.

Kuppberedskapsövningen utvecklades – om Bjarne Moelvs uppgifter och vår kartläggning stämmer – till en mardröm för de svenska myndigheterna. Att platser där övningen genomfördes skulle bli centrala i utredningen av mordet på Olof Palme var i så fall en fruktansvärd slump. Hemvärnsmännen, poliserna, militärerna och övrig personal som deltog i övningen var där för att träna sina färdigheter inför en eventuell statskupp. Mitt i den pågående övningen mördas landets statsminister. Mordet sker i hjärtat av övningsområdet. Varken poliser, hemvärnsmän, militärer eller någon annan i övningen upptäckte att mordet skett förrän det var försent.

Gärningsmannen flydde från Tunnelgatan uppför trapporna till Brunkebergsåsen. Där fanns det gott om personer som var satta att skydda riket mot angrepp. Hela händelseförloppet är osannolikt. Borde det i verkligheten inte ha varit någon enda person inom kuppberedskapsövningen som reagerade? Mördaren kunde ju då ha stoppats redan på trappkrönet. Frågan kräver svar och svaret är i så fall mycket besvärande för den svenska staten.

Men det kan vara mycket värre än så.

Det kan vara så att ledande företrädare för Försvarsmakten och polisen tidigt anade/kände till svaret. De förstod/visste vem eller vilka som låg bakom mordet och valde tystnadens strategi.  Var det därför det tog drygt 30 år innan allmänheten fick veta att det pågick flera parallella hemliga polisiära och militära operationer i centrala Stockholm kvällen då statsministern mördades? Säpos kontraspionage var också ute på Stockholms gator. Säpos operation styrdes från Embassy Club vid Humlegården. Den vid tiden för mordet topphemliga svenska försvarsorganisationen Stay Behind hade åtminstone tre personer ute i Stockholmskvällen. De fanns i Kungsträdgården.

Är det här anledningen till att mordet aldrig blivit löst? Palmeutredningen som var verksam 2017-2020 upptäckte att det i drygt 30 år pågått två desinformationskampanjer. Den ena gick ut på att hålla liv i Christer Pettersson-spåret. Den andra var ämnad att hålla liv i PKK-spåret. Alla som intresserar sig för Palmeutredningen vet vilka som bedrev desinformationskampanjerna. Båda kampanjerna kan kopplas till anställda inom försvaret, polisen och säkerhets- och underrättelsetjänsterna.

Om poliser, militärer eller hemvärnsmän som redan befann sig på Brunkebergsåsen var ansvariga för mordet är det naturligtvis en katastrofal sanning. Mordet kan geografiskt och tidsmässigt länkas till mordet. Palmeutredningen har med rätta alltid krävt att tips om misstänkta Palmemördare ska kunna knytas till Sveavägen. Personerna som deltog i kuppberedskapsövningen kan knytas till Sveavägen. Oavsett om gärningsmannen obemärkt gick ner för trapporna från Brunkebergsåsen till Tunnelgatan eller om han tog sig till Dekorimahörnet via tunnelsystemet under åsen så behövde han ett tidsfönster på endast några få minuter.

Palmeutredningen brukar sammanfatta gärningsmannens kompetens med att säga att han måste ha haft vapenvana, god lokalkännedom och ha varit en god skytt. Han bör också ha haft rätt god fysik eftersom han så snabbt kunde springa uppför den långa branta trappan till Brunkebergsåsen. Vi kan tillägga att han enligt vår bedömning hade anatomiska kunskaper och mentalt kunde kontrollera det kraftiga adrenalinpåslag som följer av ett våldsbrott.

 Att poliser, militärer och hemvärnsmän har vapenvana och tillgång till vapen vet alla. Att de som övade i centrala Stockholm hade god lokalkännedom tar vi för givet. Att de hade god fysik förstår vi också. Åtminstone militärer är tränade i att likvidera fiender utan att bli handlingsförlamade av adrenalinpåslaget. Militärer vet också exakt var skottet ska träffa för att vara direkt dödande vilket betyder att de har anatomiska kunskaper. Jägarsoldater och officerare är naturligtvis extra skickliga inom det angivna kompetensområdet. 

Mördarens profil kan således här för första gången kopplas samman med tiden och platsen för mordet och med flyktvägen. Alla pusselbitar faller på plats. Förbluffande nog har det här scenariot aldrig presenterats offentligt av Palmeutredningen. Kanske beror det på att mordutredarna inte kände till den sekretessbelagda kuppberedskapsövningen som enligt vår granskning delvis var förlagd till Brunkebergsåsen? Först drygt 25 år efter mordet fick Palmeutredningen veta att Säpos kontraspionage genomfört en underrättelseoperation i Stockholm city på mordkvällen. Nästan 30 år efter mordet fick Palmeutredningen veta att Stay Behind fanns i Kungsträdgården på mordkvällen. Det är därmed inget som talar för att Palmeutredningen fick kännedom om kuppberedskapsövningen förrän många år efter mordet. Om de ens nåddes av den informationen överhuvudtaget innan utredningen lades ner i juni 2020.

Redan någon minut efter mordet var gärningsmannen som uppslukad av jorden. Spåren tar slut på trappkrönet. Flydde han bokstavligen ner under jorden? Kunde han ta sig in genom någon låst port på Brunkebergsåsen därför att han hade passerkort eller nycklar till den porten? Det måste ha varit i stort sett omöjligt för hans närmaste befäl att upptäcka att han försvunnit från sin post i några minuter. Var det på Johannesgatan, Drottninghusgränd, Regeringsgatan eller Jutas backe han försvann? Behövde han inte bekymra sig om att poliser kunde komma i hans väg? Kunde han legitimera sig som polis, militär eller hemvärnsman om han blev stoppad? Mordkvällens militära och polisiära operation som vår granskning förlägger till Brunkebergsåsen kan vara nyckeln till mordgåtans lösning.  

Scenariot förklarar också flera andra saker som vi ska återkomma till. En av de saker som förklaras kan vi nämna redan nu: 

Om en av de medverkande i kuppberedskapsövningen mördade Palme förstår vi plötsligt varför flera anställda inom polisen, Försvarsmakten, Säpo och de militära delarna av svensk underrättelsetjänst var så angelägna om att desinformera. Historierna om PKK och Christer Pettersson fick Palmeutredarna att irra omkring i många år. 

 

Fortsättning följer.