/ Allmänt /

Nya intressanta fakta om Palmemordet

 Den inofficiella Palmeutredningen fortsätter med oförminskad styrka.

Redan nu har cirka 900 dokument ur den tidigare sekretessbelagda utredningen blivit tillgängliga för allmänheten och många fler är beställda.

Fokus i beställningarna ligger på den första spaningsledningens mötesprotokoll, förhör med poliser som arbetade i Stockholm city under mordkvällen, förhör med ögonvittnen i Gamla stan och vid Sveavägen, kartläggning av och förhör med personer aktiva i högerextrema organisationer, vapenutredningen, Säpos utredningar om övervakning av Palme, misstänkta gärningsmän och annat konkret material som leder arbetet vidare.

Journalister, författare, privatspanare, experter på polisarbete och militära operationer, personer med stora kunskaper om Sydafrikaspåret och andra tidigare kända spår, researchers och en mängd andra människor med djupt och långvarigt intresse för Palmeutredningen läser och analyserar.

Alla dokument sekretessprövas av rättsväsendet vilket i vissa fall försvårar analyserna.

Det som hittills kanske är mest imponerande är att arbetet präglas av saklighet och samarbetsvilja. Borta är de ofta hätska diskussioner som i olika trådar på nätet tidigare präglat allmänhetens debatt om Palmemordet. Man kan lite skämtsamt säga att "foliehattarna" har ersatts av seriösa granskare.

Det är ännu för tidigt att säga om det finns ett särskilt huvudspår. Det är överhuvudtaget ännu inte aktuellt att tala om olika spår. Alldeles för mycket återstår i det gemensamma arbetet. Men självklart har några anmärkningsvärda saker framkommit.

Här en kort lägesrapport om några av de uppgifter utredningen för närvarande arbetar med: 

Palme övervakades

Olof Palme övervakades före mordet och under mordkvällen. Det som med styrka talar för det är att tydliga signalement kan knytas till två män. Den ene är en lång blond atletiskt byggd man och den andre en kortare smal man med sydeuropeiskt utseende. Den långe blonde har observerats av ett 15-tal ögonvittnen mycket nära Palmes bostad i Gamla stan före mordet och av minst ett och möjligen två vittnen nära biografen Grand sent på mordkvällen. Mannen med sydeuropeiskt utseende har observerats av 4 av varandra oberoende vittnen, dels vid biografen Grand och dels mittemot mordplatsen någon minut före mordet. Båda männen har använt walkie talkie.

Två andra män med walkie talkie befann sig på Gamla stans tunnelbanestation då paret Palme tog tunnelbanan till Rådmansgatan. Även den långe blonde mannen befann sig sannolikt på samma plats vid samma tidpunkt. En vittnesobservation talar för det.

En man med walkie talkie stod strax söder om biografen Grand när bioföreställningen ”Bröderna Mozart” började.

En man i medierna kallad ”Grandmannen” observerades av ögonvittnen utanför biografen Grand både minuterna före bioföreställningen och i samband med att bioföreställningen slutade. Här finns minst 5 olika vittnesobservationer. Ett av vittnena har studerat mannen i flera minuter.

Alla de ovan nämnda männen är ännu okända för polisen.

Tidigt tips om övervakning

Redan några dagar efter mordet fick spaningsledningen ett tips om att 4 män med walkie talkie mördat Palme. Detta tips bekräftas av Säpos utredning om övervakning som presenterades för spaningsledningen i april 1986. En andra Säpo-utredning 1987 kom till samma slutsats. Så sent som 2017 granskade Palmeutredarna åter vittnesobservationerna av män med walkie talkie och även denna gång blev slutsatsen att det var sannolikt att Palme övervakats av okända personer med walkie talkie. Särskilt en lång blond man lyftes fram i 2017 års utredning. Det tidiga tipset är anmärkningsvärt för att det exakt beskriver slutsatsen i Säpos första rapport om övervakning drygt en månad innan den presenterades.

Tips om polisiär inblandning

Några dagar efter mordet fick tidningen Arbetet i Malmö ett tips om att en attentatsgrupp mördat Palme. Tipsaren, som skrivit ner tipset på polisens brevpapper,  förklarade att mordgåtan skulle bli mycket svår att lösa eftersom det var poliser inblandade i mordet. Tipsaren var troligen polis. Tidningen Arbetet skickade tipset vidare till spaningsledningen. När brevet nu beställts fram svarar rättsväsendet att brevet inte finns i utredningsmaterialet.

Märklig radiotrafik under mordkvällen

I sammanhanget är det värt att notera att en privatperson som hade för vana att lyssna på polisradion på kvällarna just denna kväll hörde en märklig radiokommmunikation i Stockholm city från klockan 22.30 på mordkvällen. Det vill säga 50 minuter före mordet. Det handlade om korta kodade meddelanden mellan personer som troligen använde bärbara apparater för radiokommunikation. Den ännu oidentifierade kommunikationen pågick åtminstone fram till klockan 23.30 då det över den ordinarie polisradion meddelades att det skett ett mord på Sveavägen.

Förhör med knarkspanare väcker frågor

De knarkspanare som arbetade i 4-5 olika grupper i centrala Stockholm under mordkvällen har förhörts. Även på denna punkt finns det anledning att ställa kritiska frågor rörande vissa av knarkspanarnas agerande. Dels är det besynnerligt att så många av knarkspanarna säger sig ha mycket svårt att minnas exakt vad de gjorde på mordkvällen och att ingen av dem sett någonting som kan vara av intresse för utredningen. En av knarkspanarna företog en bilresa vid 23-tiden på mordkvällen, en bilresa som innebar att han passerade mordplatsen någon minut före mordet. Den typ av bil han använde har observerats längs mördarens flyktväg som en möjlig flyktbil.

Palmehatare bodde nära mordplatsen

Det finns även andra intressanta upptäckter i materialet. En sådan upptäckt handlar om en man som hade tillgång till två lägenheter i mordkvarteret, en på Luntmakargatan och en på Kammakargatan.  Mannen var en extrem Palmehatare. Han sympatiserade med den Palmehatiska tidningskampanj som bedrevs av läkaren Alf Enerström och dennes hustru Gio Petré. Han kände enligt en person i hans närhet paret Enerström och hade troligen även givit ekonomiskt bidrag till hatkampanjen.

Den Palmehatande mannen med lägenheter i mordkvarteret, låt oss kalla honom T, berättade för personer i sin omgivning att han visste vilka som mördat Palme.

T disponerade en lokal nära paret Palmes bostad i Gamla stan och hade även kontakter med personer i det konstgalleri på Västerlånggatan som, enligt en uppgiftslämnare till journalisten och författaren Gunnar Wall, användes som övervakningslokal före Palmemordet.

Ögonvittnen berättade för polisen att de noterat tre mellaneuropeiska män i konstgalleriet som tycktes ointresserade av att sälja den ”skräpkonst” som hängde på väggarna. Galleriets vind erbjöd möjligheter att övervaka Palmes bostad.

T berättade för sin sambo och hennes släktingar att han vid ett flertal tillfällen skuggat Olof Palme för att kartlägga hans rörelser i Stockholm. Om övervakningen skett på mannens eget initiativ eller på uppdrag av andra personer är okänt.

I ett brev till en journalist berättade T att det var ”de blå” som på uppdrag av ”de bruna” utfört mordet. Det är inte svårt att dra slutsatsen att uttrycket ”de blå” syftar på poliser och ”de bruna” syftar på högerextremister. Enligt T var "de bruna" för intelligenta för att operativt agera i mordkomplotten. De hade istället delegerat uppdraget till "de blå".

T kan alltså ha rört sig i kretsar där man kände till mordplanerna och därmed vilka personer som var inblandade i mordet.

Livvakt, polis och vapenexpert besökte ”Ö” på mordkvällen

En annan del av utredningen som fortfarande är intressant och som tangerar de uppgifter vi redovisar ovan handlar om den sedan tidigare kände f d Norrmalmspolisen och vapenhandlaren Ö och hans förehavanden under mordkvällen. Ö var en känd Palmehatare.

Ö fick på morddagen besök i sin bostad av en livvakt, en expert på handeldvapen och en polis känd för sin aversion mot Palme. Den sistnämnde befann sig på mordplatsen direkt efter mordet och informerade Ö någon timme efter mordet om att Palme var död.

Polismannen som informerade Ö, låt oss kalla honom S, hade i polisförhören stora svårigheter att minnas att han besökt Ö på mordkvällen.

 Att en livvakt, en handeldvapenext och en polisman som avskydde Palme besökte Ö på mordkvällen är information värd att ta med sig i den fortsatta utredningen.

Det har i det nu släppta utredningsmaterialet även framkommit att det på handeldvapenexpertens arbetsplats fanns icke registrerade vapen från utlandet som personer inom den svenska försvarsmakten och polismakten kunde nyttja utan att vapnen kunde spåras.

Vilhelminakulan överensstämmer med mordkulorna

I utredningsmaterialet finns information om en tidigare okänd kula vars blyisotopprofil överensstämmer med Palmekulorna. Kulan kallas i polisens rapport om vapen för ”Vilhelminakulan”. Den har troligen sålts i Dorotea. Den har inte kunnat kopplas till någon av de närmare 800 revolvrar som provskjutits hos Statens kriminaltekniska laboratorium SKL (numera NFC). Eftersom olika kulor tekniskt jämförts med mordkulorna är det givetvis så att man även i dag kan utföra liknande tekniska undersökningar av vapen och ammunition.

Fortsatt utredning

Palmeutredningen fortgår med oförminskad styrka. Det råder inte brist på resurser. Människor ägnar sammantaget tusentals timmar åt att läsa, analysera och diskutera det nu offentliga materialet från Palmeutredningen. Väntetiden på nya dokument är för närvarande ungefär tre månader.

Återstår att se om det så småningom går att avslöja övervakarnas identitet, enskilda polisers eventuella inblandning i mordet och förhoppningsvis även gärningsmannen. Sådan information kommer givetvis att presenteras för svenska folket.

Fortsättning följer.