/ Allmänt /

Mannen som sköt JFK

I oktober 2017 skulle alla sekretessbelagda dokument i CIA:s arkiv som handlade om mordet på USA:s president John F Kennedy offentliggöras. Det lovade den nuvarande presidenten Donald Trump.

Så blev det inte.

De dokument som publicerades var av ringa eller inget intresse för utredningen. Flera amerikanska medier har granskat dokumenten ingående. Trump har nu lovat att ytterligare dokument ska släppas. Vi får se hur det blir med den saken.

För några år sedan pågick en rättsprocess mot amerikanska staten rörande en av de amatörfilmer som ett av mordplatsvittnena filmat då mordet begicks på Dealey Plaza i Dallas 22 november 1963.

Dallas-ingenjören Orville Nix som fotograferat händelseförloppet lämnade en kopia av sin film till FBI för granskning. När han fick tillbaka filmen var den delvis förstörd och vissa bildrutor saknades.

Orville Nix sålde sin originalfilm till den amerikanska nyhetsbyrån United Press International (UPI). Sedan 1978 är originalfilmen spårlöst försvunnen.

Orville Nix sondotter Gayle Nix Jackson publicerade år 2014 boken ”Orville Nix: The Missing JFK Assassination Film” om den försvunna filmen.

2015 stämde Gayle Nix Jackson den amerikanska staten med anledning av att hennes farfars originalfilm försvunnit.

Gayle Nix Jackson krävde 10 miljoner dollar i skadestånd av staten men förlorade rättsprocessen då hon inte kunde presentera några konkreta bevis för att den amerikanska staten var ansvarig för filmens försvinnande.

Den statligt tillsatta House Select Committe on Assassinations som granskade mordutredningen 1978 hävdade att de lämnat tillbaka filmen till UPI vilket UPI förnekade. Ord stod mot ord.

House Select Committe on Assassinations utredning 1978 kom fram till att det var flera skyttar på Dealey Plaza den där ödesdigra fredagen i Dallas för 57 år sedan och att det låg en konspiration bakom mordet.

Men vilka personer som var ansvariga för attentatet framgick inte av utredningen.

Året efter mordet hade Warrenkommissionen, som tillsattes av Kennedys efterträdare på presidentposten Lyndon B Johnson, kommit fram till att mordet utfördes av en ensam gärningsman – den så kallade ”kommunisten” Lee Harvey Oswald.

Vidare utredningar utförda av det amerikanska rättsväsendet antyder att mordet istället utfördes av en grupp högerextremister och exilkubaner som hämnades för den misslyckade invasionen av Kuba i april 1961 då en grupp CIA-tränade exilkubaner snabbt besegrades av den kubanska armén.

Exilkubanerna och deras amerikanska medkonspiratörer hade förväntat sig amerikanskt flygunderstöd vid Kuba-invasionen men John F Kennedy beordrade inget flygunderstöd.

Vad var det då egentligen som hände i Dallas för 57 år sedan?

Orville Nix som stod mittemot kullen Grassy Knoll var säker på att det dödande skottet avlossades från kullen som är belägen intill kortegevägen på Elm Street i Dallas.

Det mesta talar för att Nix har rätt, inte minst den film av mordet som fotograferades av vittnet Abraham Zapruder. Den filmen visar tydligt att det dödande skottet träffade John F Kennedy snett framifrån, dvs från Grassy Knoll.

Kulans ingångshål fanns i Kennedys ansikte och det stora utgångshålet fanns i Kennedys bakhuvud. Skallfragment, blod och hjärnsubstans stänkte snett bakåt och träffade den polisman som åkte motorcykel snett bakom den bil som presidentparet färdades i.

Den franske filmregissören Jean Michel Challier fick en kopia av Orville Nix film av Nix son Orville Nix Junior. Kopian Challier fick måste ha gjorts innan Orville Nix lämnade filmen till FBI.

Filmen visade sig innehålla filmrutor som aldrig tidigare visats offentligt. Detaljer som dolts i de officiella kopiorna syntes nu tydligt på filmen.

Challier förstorade den misstänkta suddiga delen i filmen där det tycks stå en person bakom muren ovanför kortegevägen. 2008 förtydligade Challier bilden med modern digital teknik och då framträdde vad bilden föreställde – en man i vit skjorta med ett gevär riktat mot Kennedys bil (se bilden ovan).

Den 25 november 2015 publicerade tidningen The Guardian en artikel om Orville Nix film.

Nu fanns bevisen. Det var en skytt på kullen Grassy Knoll som avlossade ett eller flera skott mot John F Kennedy. Skytten finns på bild.

https://www.youtube.com/watch?v=Gnermyg8a20

Händelseförloppet i kronologisk ordning

EN ÖDESDIGER RESA TILL DALLAS

USA:s president John F Kennedy bestämmer sig, trots flera allvarliga varningar från sina säkerhetsrådgivare, för att åka på ett officiellt besök till staden Dallas i Texas fredagen den 22 november 1963. Delstaten Texas var en viktig delstat för Kennedy, en delstat som kunde bli avgörande för utgången i det kommande presidentvalet. För att göra ett gott intryck på Texasborna följde även Kennedys vicepresident Lyndon B Johnson från Texas med. Johnson färdades i en bil lite längre bak i presidentens kortege. Texas är av tradition ett starkt fäste för republikanerna.

KARTOR ÖVER KORTEGEVÄGEN

Några dagar före besöket publicerade medierna kartor över den planerade kortegevägen genom Dallas. När kortegen startade hade närmare 200 000 människor samlats i centrala Dallas för att försöka få en glimt av presidenten och hans hustru Jacqueline Kennedy. Presidentparet och deras följe färdades längs huvudgatan Main Street i östvästlig riktning. Resan skulle avslutas med en lunch på en restaurang vid kortegevägens slut.

FARLIG FÄRDVÄG

Presidentparet färdades som andra bil i kortegen.  

I den första bilen, en vit Ford, åkte polischefen i Dallas Jesse Curry, sheriffen Bill Decker, säkerhetsagenten Win Lawson och den Dallasbaserade agenten Forrest Sorrels.

Den andra bilen, en Lincoln Continental convertible med nedfällt tak, kördes av agenten Bill Greer. I framsätet bredvid föraren satt säkerhetsagenten Roy Kellerman. Texasguvernören John Connally satt till höger och hans hustru Nellie Connally till vänster på mellansätet bakom de båda agenterna. I baksätet satt John F Kennedy till höger och hans hustru Jackie Kennedy till vänster.

Planeringen var att kortegen skulle fortsätta Main Street rakt fram förbi den stora gräsmattan vid Dealey Plaza men istället beordrade Dallas polischef plötsligt att kortegen skulle svänga höger in på Houston Street och därefter vänster nerför Elm Street förbi skolbokslagret Texas Schoolbook Depositary och förbi den gräsbeklädda kullen Grassy Knoll. Kortegen körde mycket sakta.

Inga skott avlossas mot Kennedy när presidentbilen svänger in på Elm Street trots att bilen befann sig rakt under gevärsskytten vid fönstret på sjätte våningen i skolbokslagret.

Presidentbilen närmar sig vägskylten ”Stemmons freeway” på Elm Street och passerar då förbi en stor pergola byggd i sten och den låga stenmur som finns på kullen Grassy Knoll. Västra delen av kullen är skogsbeklädd. Den som ville undvika ett attentat mot presidenten borde nog inte ha valt den här vägen. Här kunde attentatsmän beskjuta presidentens bil och snabbt försvinna genom skogspartiet och ut på norra sidan av kullen.

MANNEN MED PARAPLYET

Vid vägskylten ”Stemmons freeway” på Elm Street står en lång smal man med latinskt utseende klädd i en ljus jacka och mörka byxor. I bakfickan har han en walkie talkie. Bredvid den latinske mannen står en man klädd i hatt och mörk rock som håller ett mörkt paraply över huvudet. Klockan är nu 12.30 lokal Dallastid. Det är hett i solen.

SKOTT BAKIFRÅN MOT PRESIDENTEN

I höjd med vägskylten avlossas det första skottet mot presidenten. Det avlossas bakifrån från ett fönster på sjätte våningen i skolbokslagret. Kulan träffar Kennedy i nacken och han böjer sig framåt svårt skadad. Kulan fortsätter genom Kennedys kropp och träffar även Texasguvernören John Connally som sjunker ihop med en skottskada i ena lungan.

Carolyn Arnold, skolbokslagrets vice VD:s sekreterare, vittnade att hon i detta ögonblick gick ut för att se presidentkortegen klockan 12.30 och att hon då såg Lee Harvey Oswald i hallen på första våningen.  

Mordplatsvittnet Howard Brennan som stod precis nedanför skolbokslagret berättade för polisen att han såg skytten som avlossade skott från fönstret på sjätte våningen. Skytten var inte klädd som Lee Harvey Oswald var klädd den dagen. Mannen liknade inte ens Lee Harvey Oswald.

KENNEDY ÄR TRÄFFAD

Det andra skottet avlossas från skolbokslagret men missar sitt mål och träffar istället ett vittne som befinner sig vid en järnvägsbro något hundratal meter väster om presidentkortegen. Fru Kennedy upptäcker att hennes make träffats av den första kulan och böjer sig över honom.

Den latinske mannen kliver ut i gatan och höjer högra armen rakt upp i luften och knyter näven. Samtidigt höjer paraplymannen sitt svarta paraply och börjar vifta med det.

BILDBEVISEN VISAR EN GEVÄRSSKYTT

Skytten bakom den vita stenmuren på Grassy Knoll visar sig. Han höjer sitt gevär och siktar på presidenten genom kikarsiktet.

Bilder från mordplatsen visar att skytten på Grassy Knoll var dold bakom muren när skottet från skolbokslagret avlossades och dold bakom muren sekunderna efter att han själv avlossat sitt skott. Det är anledningen till att det varit så oerhört svårt för polis och medier i USA att försöka bevisa att det avlossades skott från Grassy Knoll. Vi talar om ett tidsfönster på 2-3 sekunder.

Bildbevisen ser ut enligt följande:

a) Phillip Willis tog en stillbild sekunden innan första skottet avlossas. Då syns inte skytten bakom muren.

b) Orville Nix nu digitaliserade film och en stillbild från Mary Muchmores film visar skyttens position bakom den vita stenmuren.

c) Abraham Zapruders film visar att skottet träffar presidenten i huvudet snett framifrån.

d) Mary Muchmores film visar att skytten är försvunnen några sekunder efter skottet.

SKYTTEN VID TRÄSTAKETET

Vittnet Sam Holland och hans fem arbetskamrater ser en skytt på Grassy Knoll avlossa skott mot presidenten. Mannen står bakom ett trästaket väster om skytten vid den vita stenmuren.

Sam Holland och hans kollegor börjar springa ner mot trästaketet där skytten stod. När de är framme ser de ingen person där men väl färska skoavtryck i leran och rykande cigarettfimpar.

Warrenkommissionen skrev det som de ville att världen skulle tro om mordet. De ville att världen skulle tro att Oswald var den ensamme mördaren. Det är fel. Det avlossades även skott från den position bakom staketet som vi såg. Jag var där, jag var trots allt ett ögonvittne till händelsen, säger Sam Holland.

VEM VAR KVINNAN MED SJALETTEN?

 Hela skeendet filmas av ”kvinnan i sjaletten” (bilden) som står på gräsmattan intill kortegevägen med ansiktet vänt mot Grassy Knoll. Hennes film har aldrig visats offentligt och hennes identitet har aldrig presenterats för allmänheten. I amerikanska medier beskrevs hon som ”The Babushka Lady” med hänvisning till hennes sjalett. Det är fortfarande okänt om den amerikanska polisen vet vem hon var. En kvinna som påstod sig vara kvinnan med sjaletten vittnade i den utredning av mordet som genomfördes 1978.

Problemet var att kvinnan ljög. Den kamera hon sade sig ha använt kom inte ut på marknaden förrän flera år efter mordet. Hon var dessutom 17 år gammal då mordet begicks. Kvinnan i sjaletten var medelålders visar bilderna från Dealey Plaza.

MÅNGA BILDER OCH FILMER VISAR MORDET

Mordförloppet fotograferades och filmades av flera vittnen, bland dem Orville Nix, Abraham Zapruder, Mary Muchmore, Philip Willis, Hugh Betzner och Mary Ann Moorman.

Sammanlagt 38 mordplatsvittnen hävdar att skott avlossades från Grassy Knoll. Ändå kom Warrenkommissionen fram till att alla skott avlossades från skolbokslagret. Vittnet Abraham Zapruder är initialt helt säker på att skotten avlossades från Grassy Knoll men av okänd anledning framstår han som betydligt mera osäker när han några månader senare vittnar inför Warrenkommissionen.

Den version som pumpades ut i medierna i flera månader efter mordet var att Lee Harvey Oswald var den ensamagerande gärningsmannen. Polisen sade sig vara säker på att den funnit rätt man. En vanlig människa har svårt att stå emot ett sådant massivt tryck från medier och myndigheter. Abraham Zapruder, vars film tydligt visar att det dödande skottet avlossades från Grassy Knoll, blev av förståeliga skäl lite osäker.

MISSTÄNKT LOKAL REPORTER

Journalisten Jim Featherston, reporter på lokaltidningen Dallas Times Herald, rusar fram till vittnena Jean Hill och Mary Ann Moorman som står några meter från presidentbilen när det tredje skottet avlossas. Featherston griper tag i Mary Ann Moormans arm och kräver att få hennes kamera. Jean Hill säger att skottet avlossades från Grassy Knoll men det vill inte Featherston höra talas om. Enligt honom sköts alla skott från skolbokslagret. Strax före mordet stod Jim Featherston intill ”kvinnan i sjaletten” visar bilder från mordplatsen.

 ”Kvinnan i sjaletten” går efter mordet småleende lugnt över Elm Street och uppför trappan till Grassy Knoll och passerar då platsen där skytten vid den vita muren stod. Senare ses hon gå mot skolbokslagret. Hennes sjalett och de mörka solglasögonen gör det mycket svårt att identifiera henne.

”SKOTTEN KOM FRÅN GRASSY KNOLL”

Mordplatsvittnet Philip Willis vittnade för Warrenkommissionen 22 juli 1964 då hans bilder från händelsen visades. Willis minns att han hörde tre skott avlossas och hans spontana upplevelse var att skotten avlossades från kullen ”Grassy Knoll”. Han såg poliser springa mot kullen direkt efter skotten och blev upprörd när poliserna av okänd anledning omedelbart vände om och sprang tillbaka mot Elm Street igen.

Philip Willis är helt säker på att det dödande skottet som träffade John F Kennedy i huvudet inte sköts från Texas Schoolbook Depositary, dvs den byggnad där Lee Harvey Oswald enligt polisens utredning och enligt Warrenkommissionen ska ha suttit i ett fönster på sjätte våningen och avlossat skotten. Skotten kom från kullen ”Grassy Knoll” snett framför Kennedy.

Philip Willis såg nämligen att Kennedys huvud kastades bakåt och att skallfragment, blod och hjärnsubstans flög bakåt och till vänster. Skottet bör alltså ha avlossats snett framifrån och inte rakt bakifrån från byggnaden där Oswald befann sig.

Trots det skrev Warrenkommissionen i sin rapport att Philip Willis i sitt vittnesmål sagt att de tre skotten avlossades från Texas Schoolbook Depositary. En ren lögn.

Flera vittnen går direkt efter mordet upp på Grassy Knoll men hejdas av en säkerhetspolis som säger att de genast måste lämna kullen eftersom det är farligt att vistas där. Säkerhetspolisen har aldrig identifierats. En fantombild togs fram utifrån ett av vittnenas beskrivning av mannen, men bilden gav inget resultat i spaningen efter mannen.

MANNEN MED VÄSKAN

Järnvägsarbetaren Lee Bowers som satt i ett vakttorn på bilparkeringen bakom kullen Grassy Knoll ser direkt efter skotten hur en man kastar in en avlång väska i en bil och hastigt kör iväg från parkeringen. Lee Bowers såg före skotten två män uppehålla sig på Grassy Knoll. Den ene var en medelålders man klädd i vit skjorta. Den andre en yngre man klädd i en rutig skjorta.

När det dödande skottet från Grassy Knoll avlossades var en av skyttarna en medelålders man klädd i vit skjorta. I trappan intill honom stod en yngre man klädd i rutig skjorta.

SÅG MÄN MED GEVÄR

 Mordplatsvittnet Ed Hoffman stod på Stemmons Freeway knappt 200 meter väster om Dealey Plaza. Han såg två män på järnvägsområdet bakom staketet på ”Grassy Knoll”. Plötsligt syntes en rökpuff bland träden. Därefter såg Hoffman hur en av männen gav ett gevär till den andre mannen som packade ner vapnet i en väska och försvann medan den andre mannen gick tillbaka i riktning mot staketet.

”INTE OSWALD SOM SKÖT”

Den mordanklagade Lee Harvey Oswald hade en tid före presidentmordet beställt ett Carcano-gevär på postorder. Dagen före mordet åkte han till sina svärföräldrars hem flera mil från Dallas och hämtade geväret.

Detta gevär hittades på sjätte våningen i skolbokslagret där en skytt stått och avlossat skott mot president Kennedy. På vapnet fanns ett handavtryck från Oswald och tygfibrer från de kläder han bar på morddagen. Det hela verkade vara ”an open an shut case”.

Problemet var bara att Oswald inte befann sig vid fönstret på sjätte våningen när skotten föll utan på första våningen i byggnaden. Ett anställd på skolbokslagret såg honom där. Kvinnan som såg Oswald på första våningen var sekreterare till bolagets vice VD. Naturligtvis kände hon igen de anställda.

Ett annat vittne såg skytten i fönstret. Skytten hade andra kläder än Oswald och liknade inte Oswald.

När skolbokslagrets chef och en polisman stormade in i byggnaden 90 sekunder efter mordet satt Oswald i lunchmatsalen på andra våningen och åt sin lunch.

TRE SKYTTAR SKÖT MOT PRESIDENTEN

Hur ska man tolka detta?

Slutsatsen är att det var tre gevärsskyttar som sköt mot president Kennedy den dagen.

1.En första skytt stod i fönstret på sjätte våningen i skolbokslagret och besköt presidenten bakifrån. Ett skott träffade i nacken.

2.En andra skytt stod bakom en vit mur på gräskullen ”Grassy Knoll”. Det är oklart om hans skott träffade presidenten.

3.En tredje skytt stod vid ett trästaket ett kort stycke väster om den andre skytten. Med utgångspunkt i skottvinklarna är det mest troligt att det var denne okände man som sköt det dödande skottet.

Det mest sannolika är att Lee Harvey Oswald levererade sitt Carcano-gevär till skytten i fönstret. Själv befann han sig som sagt långt ner i byggnaden när skotten föll.

Geväret knyter utan tvekan Oswald till mordet, men det gör honom inte till mördare.

Det är de tre skyttarna som måste identifieras.

Att den psykiskt sjuke särlingen Lee Harvey Oswald utsågs till syndabock är väl ett rätt väntat utfall. Lika väntat är det att han direkt efter mordet sköts till döds. Han visste naturligtvis lite för mycket.

 MÅNGA OIDENTIFIERADE PERSONER

När polisen efter mordet skulle försöka kartlägga vilka personer som befunnit sig på Dealey Plaza i Dallas i samband med mordet på John F Kennedy visade det sig finnas en hel del personer i centrala positioner som finns med på filmer och bilder men som inte gått att identifiera trots att 57 år passerat:

1) Mannen som stod och viftade med sitt paraply vid vägskylten ett par meter från Elm Street när presidentbilen passerade (bilden ovan).

2) Den långe smale mannen med latinskt utseende vid samma vägskylt som gick ut i gatan och höjde högra armen sekunderna innan det dödande skottet avlossades från Grassy Knoll. Han som direkt efter mordet satte sig vid vägkanten bredvid paraplymannen och började tala i en walkie talkie (bilden ovan).

3) Den småleende kvinnan med mörka solglasögon och en sjalett knuten om huvudet som stod på gräsmattan och filmade några meter från presidentbilen samtidigt som skotten föll. Efter mordet gick hon lugnt från platsen. Runt omkring henne hade vettskrämda vittnen kastat sig i skydd.

4) Mannen med geväret bakom den vita muren på Grassy Knoll.

5) Mannen bakom trästaketet som avlossade ett gevär från skogspartiet på Grassy Knoll.

6) Mannen som avlossade sitt gevär från fönstret på sjätte våningen i skolbokslagret.

7) Säkerhetspolisen som stoppade vittnena från att springa upp på Grassy Knoll.

Med flera. Läsaren får avgöra vad detta i sammanhanget kan betyda.