/ Allmänt /

"The devil is in the details"

 Låt oss försöka rekapitulera de sista 15 minuterna i Olof Palmes liv.

Många människor har sedan Palmemordet begicks försökt göra just det, men ingen kan sägas ha lyckats. Inte ens polisen.

Det återstår faktiskt en hel del frågetecken utöver det stora självklara frågetecknet i frågan ”Vem mördade Olof Palme?”.

I all slags verksamhet är det en första grundläggande åtgärd att så detaljerat som möjligt försöka fastställa var det hände, när det hände och hur det hände för att korrekt kunna analysera ett problem.

När det gäller mordet på Olof Palme är frågorna ”var?” och ”när?” enkla att besvara.

Sveriges statsminister Olof Palme mördades på Tunnelgatan i Stockholm.

Mordet skedde, enligt polisens beräkningar, cirka klockan 23.21.30 med tillägget att mordet även kan ha skett 10 sekunder tidigare eller 10 sekunder senare.

Det dödande skottet i ryggen på Olof Palme avlossades fredagen den 28 februari 1986, dvs för drygt 32 år sedan.

Mördaren är fortfarande på fri fot.

Återstår då att försöka besvara frågan ”hur?” och då i vidare mening än att endast säga att han sköts i ryggen med en revolver.

Vad var det som hände egentligen?

Den frågan är faktiskt omöjlig att besvara för journalister, författare, privatspanare och andra utanför polisen som intresserar sig för mordutredningen.

Det som är illavarslande är att frågan heller inte tycks kunna besvaras av polisen.

Det har gått 32 år men de polisiära beskrivningarna av mordet tycks sakna en eller flera avgörande pusselbitar.

För att förstå vad vi menar behöver vi ta med läsaren på en kort resa under mordkvällen:

Olof Palme och hans hustru Lisbeth Palme hade alltså, se tidigare blogginlägg, relativt sent på mordkvällen bestämt sig för att se den sena föreställningen klockan 21.15 av regissören Suzanne Ostens film ”Bröderna Mozart” på biografen Grand i hörnet Sveavägen-Tegnérgatan i centrala Stockholm.

Beslutet att se just den filmen tycks slutligen ha fattats då paret Palme åt middag i sin bostad på Västerlånggatan 31 i Gamla stan i Stockholm.

Var bostaden avlyssnad?

Tidsmässigt betyder det att beslutet om biobesöket på Grand fattades av paret Palme i paret Palmes bostad någon gång mellan klockan 19 och 20 på mordkvällen.

Om inte Olof Palmes bostad var avlyssnad kunde alltså ingen utomstående person veta att paret Palme skulle besöka biografen Grand.

Däremot visste utomstående personer att paret Palme planerade att gå på bio på mordkvällen. Det hade både Olof och Lisbeth Palme berättat på sina respektive arbetsplatser. Lisbeth Palme hade även berättat det för sonen Mårten Palmes flickvän på morddagens eftermiddag.

Att paret Palme saknade livvaktsskydd den aktuella kvällen visste många utomstående personer, nämligen flera personer anställda vid säkerhetspolisen (Säpo) i Stockholm och troligen även personer inom polisen och kanske även några av säkerhetspolisernas och polisernas familjer och vänner.

En ren gissning är att åtminstone ett 50-tal personer visste att Palme saknade livvaktsskydd på mordkvällen.

Det var rätt vanligt att Olof Palme saknade livvaktsskydd. Han ogillade att ständigt följas av livvakter och hade därför kommit överens med livvaktsskyddets ledning att han skulle få röra sig fritt utan livvakter mellan bostaden, regeringskansliet Rosenbad och riksdagshuset.

Det hände även rätt ofta att Palme begav sig till socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen utan livvakter.

Frågan är dock här främst hur någon eller några utomstående kunde veta att Palme skulle bege sig till Grand på mordkvällen.

Var bostaden avlyssnad?

Var Palme fysiskt övervakad, dvs rörde sig övervakande personer kring Palme vid tiden för mordet i syfte att kartlägga hans rörelser som en förberedelse till mordet?

Ingen av de båda frågorna kan besvaras med ett tvärsäkert ja eller nej.

Kriminalkommissarie Jerker Söderblom vid Stockholmspolisen undersökte saken och skrev följande i sin promemoria upprättad 4 december 1987:

”Vi anser oss dock ha funnit tecken på att mordet med största sannolikhet utförts i organiserad form under medverkan av flera personer”.

Till samma slutsats kom inledningsvis även den biträdande spaningsledaren Ingemar Krusell:

”Mordet var planerat. Flera väntade utanför bion. Alla var beredda att mörda den svenska statsministern. Vilken väg makarna Palme än tagit hade de inte haft en chans att undfly mördaren. Den person som avlossade skotten mot Olof Palme var en av gärningsmännen”.

4 attentatsmän enligt Säpos rapport

Men mest anmärkningsvärd är nog trots allt ändå den Säpo-utredning som tillsattes 11 mars och som lämnade sin slutrapport i en promemoria 24 april 1986. I Säpos promemoria, som var resultatet av en närmare granskning av 1200 vittnesförhör varav 400 särskilt intressanta, fastslås att Palme faktiskt var övervakad tiden för mordet och då närmare bestämt från 17 januari 1986 fram till mordkvällen 28 februari 1986.

Säpo hade funnit signalementsmässig överensstämmelse mellan två övervakande personer och förklarade att även en tredje person kunde skönjas i vittnesmålen.

Den attentatsgrupp som Säpo i sin promemoria menade hade mördat Palme bestod således av tre övervakande personer och gärningsmannen.

Denna analys stämmer rätt väl med de uppgifter som Olof Palmes maka Lisbeth Palme lämnade till polismannen Åke Rimborn på Sabbatsbergs sjukhus ungefär en timme efter mordet.

Lisbeth Palme förklarade för Rimborn att hon sett två gärningsmän på mordplatsen och att det var den ene av dem, den mörkhårige lite kortare mannen klädd i en blå täckjacka, som avlossat skotten.

Hon mindes nämligen tydligt att hon sett dessa båda män förut. Hon hade sett dem utanför paret Palmes bostad i Gamla stan ett par veckor före mordet. Det rörde sig om en lite längre ljushårig man och en kortare mörkhårig man. Båda var klädda i lite omoderna jackor och såg obehagliga ut varför Lisbeth Palme ett tag funderade på att ringa polisen och rapportera sin iakttagelse.

Lisbeth Palmes ursprungliga uppgifter spreds till landets alla polisstationer i det första rikslarmet som gick klockan 02.05 på mordnatten.

Det var innan länspolismästaren Hans Holmér klampat in i utredningen och självsvåldigt bestämt att det endast fanns en gärningsman och det var innan Hans Ölvebro blev spaningsledare och självsvåldigt bestämde att Palme mördats av en spontant agerande ensam gärningsman.

Det där med ”självsvåldigt” är kanske inte sant. Det kan också ha varit så att någon eller några överordnade personer inom svenska staten beslutade vad Holmér och Ölvebro skulle utreda och vad som inte fick utredas. Regeringen till exempel. Eller ledningen för säkerhetspolisen och säkerhetstjänsten. Eller alla dessa.

Detta med övervakande män i Gamla stan är, som läsaren av denna blogg vet, ingen nyhet. Tvärtom rapporterade allmänheten in en mängd sådana iakttagelser till polisen direkt efter mordet.

4 viktiga vittnen i Palmeutredningen

Fyra av de mest intressanta vittnena var

Leif K som såg en man med walkie talkie i en gränd intill paret Palmes bostad cirka klockan 19-19.30 på mordkvällen.

Ulla S som såg två män med walkie talkies vid Gamla stans tunnelbanestation cirka klockan 20.35-20.37 på mordkvällen.

Per M som såg en man följa efter paret Palme fram till spärrvakten i Gamla stans tunnelbanestation cirka klockan 20.40 på mordkvällen. Signalementet på mannen stämmer väl med signalementet på den man som vittnet Ulla S såg precis utanför tunnelbanestationen ett par minuter dessförinnan.

Margareta J som såg två misstänkta män på samma perrong som paret Palme i Gamla stans tunnelbanestation strax efter klockan 20.40 på mordkvällen. Signalementet på en av männen stämmer väl med signalementet på en av de män som vittnet Ulla S såg några minuter tidigare.

Det är mot bakgrund av polisens analyser, Säpo-rapporten och de många vittnesmålen om övervakande män inte särskilt svårt att komma till slutsatsen att ”jo, det var nog trots allt flera män som övervakade Olof Palme före och under mordkvällen”.

Men vad hände då de sista 15 minuterna i Olof Palmes liv?

Filmföreställningen på biografen Grand tog slut ganska precis klockan 23.10.

Det vet vi bland annat därför att vittnet Margareta S, ett av Palmeutredningens viktigaste vittnen, sett en annan film på biografen Grand samma kväll som tog slut klockan 23.07. Hon kollade sluttiden med biografpersonalen.

När Margareta S satt i biografens folktomma foajé efter filmen och väntade på sin väninna Anneli K som besökte toaletten upptäckte Margareta S plötsligt en man som stod utanför biografen och stirrade in i foajén.

Det var en medelålders man med rock och keps. Han hade stålbågade glasögon och hans blick var mycket otäck. Han stod där i flera minuter och han stirrade med ångestfylld blick, berättade Margareta S för polisen. Hennes bedömning var att mannen var cirka 45 år gammal.

När Anneli K kom tillbaka och de båda väninnorna lämnade biografen såg även Anneli K den stirrande mannen. Hon uppgav ett i stort sett överensstämmande signalement på mannen.

Mannen noterades även av andra vittnen som samtidigt lämnade biografen, bland dem vittnet Lars K som såg mannen cirka klockan 23.10-23.11 och berättade att mannen såg lite ”lantligt fånig” ut och bar ”skidkläder från 60-talet”.

Endast någon minut senare lämnade paret Palme biografen Grand. De gick tillsammans med sonen Mårten och dennes flickvän söderut fram till bokhandeln som ligger nära korsningen Kammakargatan-Sveavägen.

Där stod de och samtalade med varandra. Samtalet pågick cirka klockan 23.12-23.17.

Flera vittnen såg mannen vid Grand

Därefter skildes paret Palme från Mårten och flickvännen. Paret Palme gick söderut på Sveavägens västra trottoar medan Mårten och flickvännen gick norrut.

När Mårten Palme gått endast några få meter norrut upptäckte han en man som stod och tittade in i ett skyltfönster i en möbelbutik mycket nära den plats där Mårten, flickvännen och paret Palme stått och samtalat strax dessförinnan.

Mannen stod så nära att det är troligt att han hört vad familjen Palme talat om.

Mårten Palme gjorde en mycket tydlig beskrivning av mannen han sett för polisen. Beskrivningen överensstämmer i allt väsentligt med det signalement som lämnades av Margareta S, Anneli K och Lars K.

Det bör med hög sannolikhet ha varit samme medelålders man i 45-årsåldern med stirrande blick klädd i mörkblå längre rak rock och en keps som vittnena vid Grands entré sett endast några minuter tidigare.

Klockan är nu 23.17-23.18.

Det är nu det här börjar bli problematiskt.

Om vi för ett ögonblick föreställer oss att den stirrande medelålders mannen vid Grand var samme man som 3-4 minuter senare sköt Palme så uppstår frågan hur gärningsmannen tog sig från Grand till mordplatsen.

En annan given fråga är ”var det ingen som såg honom gå från Grand till mordplatsen?”.

Ett annat viktigt vittne i Palmeutredningen är Pia E.

Hon hade besökt samma bioföreställning som makarna Palme och väntade efter filmen på bussen vid den busshållplats som var belägen 20-30 meter söder om biografen Grand.

Hon såg paret Palme.

Hon följde paret Palme med blicken en lång stund.

Hon ville veta om de hade några livvakter med sig.

Hon såg ingen person följa efter paret Palme.

Inte heller Mårten Palme såg den stirrande medelålders mannen vid möbelaffären följa efter föräldrarna söderut längs Sveavägen. I rättegångarna mot Christer Pettersson 1989 fick han medge att han trott att mannen följt efter men att han i själva verket aldrig sett mannen börjat gå.

Mårten Palme har under åren efter mordet tyckt sig känna igen flera olika män på de bilder han förevisats av polisen men något säkert utpekande har han inte kunnat göra. Så tydligt såg han troligen inte mannens ansikte.

Konspirationer som inte spricker

Mårten Palme har också helt nyligen sagt sig vara redo att ompröva sitt tidigare ställningstagande om att Christer Pettersson skulle vara mördaren eftersom polisen nu tycks kunna presentera bevis som leder i annan riktning (läs tidigare blogginlägg).

Att Christer Pettersson är helt ointressant i sammanhanget bekräftas av vittnena Margareta S och Anneli K. Det var en helt annan man de såg stå och stirra in i biografen.

Chefsåklagare Krister Petersson som numera leder mordspaningarna har också klargjort att han inte på något sätt intresserar sig för teorin om Christer Pettersson som gärningsman.

SVT:s Uppdrag Granskning har övertygande visat att den s k bevisningen mot Christer Pettersson var fabricerad av polisen.

Det var någon annan som mördade Olof Palme och denne någon hade troligen flera medhjälpare före mordet, i samband med mordet och efter mordet.

Det finns gott om moderna exempel på konspirationer som inte spricker. Terrorgrupper som ETA, IRA, RAF och IS lämnar ingen som helst information ifrån sig.

Vi får förmoda att det var en lika hårt sammansvetsad grupp som mördade Palme även om den i alla avseenden inte tycks ha varit lika professionell. Att övervakare visar sig för vittnen inger inget större förtroende.

Ej heller det faktum att flera personer de facto kände till mordplanerna i förväg och till och med berättade om dem för säkerhetspolisen och regeringen.

Men åter till mordkvällen och de sista minuterna i Palmes liv.

Så hur tog sig då gärningsmannen från Grand till mordplatsen?

Det troliga svaret är att han gick dit och att åtminstone tre vittnen såg honom göra det.

På något sätt tog han sig osedd förbi vittnet Pia E vid busshållplatsen. Han kan ha gått över till Sveavägens östra sida, han kan ha gått längs trottoarkanten på Sveavägens västra sida bakom vittnet eller så var det så enkelt att Pia E inte såg honom trots att han följde efter.

Det första vittne som troligen såg gärningsmannen följa efter paret Palme var Kerstin N. Hon bodde i en lägenhet på sjätte våningen i en fastighet vid Sveavägen. På mordkvällen satt hon uppe sent och tittade på en långfilm på TV.

När hon tittade ut genom fönstret ”någon gång efter klockan 23” såg hon ett par gå över Sveavägen på övergångsstället vid Adolf Fredriks kyrkogata. Det bör ha varit paret Palme hon såg.

Efter paret gick en mörkt klädd man över på samma övergångsställe. Det bör ha varit den medelålders mannen som stått och stirrat vid Grand.

Mannen vid Grand följde efter?

Det andra vittne som troligen såg gärningsmannen följa efter paret Palme var Niklas F. Han hade arbetat på en restaurang och promenerade Sveavägen norrut. Han passerade den blivande mordplatsen cirka klockan 23.19.30 och strax efter klockan 23.20 mötte han paret Palme i höjd med Sveavägen 44 cirka 50-75 meter norr om Tunnelgatan.

8-10 meter efter paret Palme gick en man klädd i en mörkblå lite längre rock. Mannen var troligen i 45-årsåldern. Signalementet stämmer översiktligt med det signalement som lämnades av vittnena vid Grand.

 Med tanke på Kerstin N:s uppgifter om mannen som följde efter paret över gatan så ter det sig logiskt att det är samme man som endast några sekunder senare fortsätter följa efter paret på Sveavägens östra sida.

Vi vet att paret Palme stannade till vid ett skyltfönster där Lisbeth Palme ville titta på kläder. I det ögonblicket kan gärningsmannen ha passerat paret Palme och då rört sig längs trottoarkanten söderut fram till butiken Dekorima i hörnet Tunnelgatan-Sveavägen.

Eller så dröjde han en stund och fortsatte sedan gå bakom paret Palme, se nedan.

I detta läge inträder – ofrivilligt – ännu en person i handlingen och det är vittnet Anders B som varit på firmafest med sina arbetskamrater och nu, cirka klockan 23.20.30, sedan en stund tillbaka står och väntar på tre av sina kompisar vid en bankomat cirka 15-20 meter norr om den blivande mordplatsen.

De tre kompisarna är inne och hämtar pengar.

Anders B ser varken paret Palme eller gärningsmannen passera.

Det kan ha sin förklaring i att han inte var uppmärksam på vad som hände på trottoaren utan stod med ryggen mot trottoaren vänd mot Sveavägen eftersom han tittade söderut efter några arbetskamrater som försvunnit från sällskapet.

Istället är det ett annat vittne, det tredje vittnet i vårt scenario, som kan ha sett gärningsmannen följa efter paret Palme och det är vittnet Cecilia A som sitter i baksätet på en bil som stannat för rött ljus på Sveavägen.

När hon sitter där så ser hon sig omkring lite och upptäcker då tre personer – ett par och en man.

Paret går från trottoarkanten i höjd med reklampelaren cirka 15-20 meter norr om den blivande mordplatsen in mot skyltfönstren vid färgbutiken Dekorima och efter dem går en man. Det kan/bör alltså ha varit gärningsmannen.

Men Palmeutredningen vore inte Palmeutredningen om det inte fanns andra motstridiga uppgifter.

En sådan motstridig uppgift levereras direkt efter mordet av
taxichauffören Anders D.

Talade Palme med gärningsmannen?

Han säger att han en kort stund före mordet stannade med bilen vid trafikljusen i korsningen Tunnelgatan-Sveavägen.

Då tittade han till vänster mot Dekorima.

Där såg han tre personer – ett par och en man.

Han fick intrycket att de tre personerna stod och samtalade med varandra.

Anders D lämnar dessutom två olika uppgifter om hur de tre personer stod.

En uppgift som han lämnar till polisen är att paret (Palme) stod vänt mot Dekorima och mannen (gärningsmannen?) stod vänd ut mot Sveavägen.

En annan uppgift som han lämnar till en tidning är att personerna stod precis tvärtom. Paret var vänt mot Sveavägen och mannen mot Dekorima.

Denna uppgift/dessa uppgifter från Anders D ställer till problem för den som tycker sig se ett mönster i gärningsmannens agerande.

Bilden av det förhållandevis okomplicerade förföljandet från Grand till mordplatsen störs nu kraftigt av ett ”samtal” mellan paret Palme och gärningsmannen.

Taxichauffören hörde naturligtvis inget samtal genom bilrutan men han fick intrycket att personerna samtalade med varandra.

Även vittnet Anders B som varit på firmafest får intrycket att de tre personerna framför honom – som han upptäcker endast ett tiotal sekunder före skotten – utgör ett sällskap och att personerna går och småpratar med varandra.

Inte heller Anders B hör något samtal men han tolkade situationen som att de tre personerna framför honom utgjorde ett och samma sällskap.

Vittnet Anna H, som satt i samma bil som vittnet Cecilia A (se ovan) uttrycker också att hon blev lite förbryllad när hon tittade mot mordplatsen direkt efter det dödande skottet.

Hon såg en man falla framåt, hon såg en kvinna bredvid den fallande mannen och så såg hon en tredje person – en man – springa från platsen.

Anna H hörde inga skott eftersom det spelades hög musik i bilen där hon satt så hon trodde därför spontant att mannen som föll drabbats av någon sjukdom, en hjärtattack eller ett epileptiskt anfall eller något liknande.

Men ingenstans i polisens offentliga redovisning av mordförloppet finns några uppgifter om att paret Palme och gärningsmannen samtalade med varandra.

Det finns heller inga uppgifter om att gärningsmannen skulle ha anlänt till mordplatsen samtidigt som paret Palme trots att vittnet Cecilia A:s uppgifter starkt talar för det.

Vem talade Lisbeth Palme med?

Även det faktum att Anders B upptäckte de tre personerna framför sig endast några få sekunder före skotten tyder på att gärningsmannen och paret Palme plötsligt dök upp.

Tillsammans.

Ett annat viktigt vittne i Palmeutredningen är vittnet Lars J.

Han promenerade söderut på Luntmakargatan minuterna före mordet, parallellt med Sveavägen, och stannade till bakom en av de byggbaracker som stod uppställda på Tunnelgatan.

Från Sveavägen var han inte synlig och han själv kunde inte se något förrän han hörde de båda skotten och då såg en man falla framåt och ner på trottoaren.

Direkt efteråt, då mannen fallit, hör han en kvinna skrika:

”Nej vad gör du?”.

Eftersom det inte befann sig någon annan kvinna där och då så var det således Lisbeth Palme som ropade dessa ord.

Mordplatsvittnena är helt överens om att endast tre personer befann sig på mordplatsen då skotten föll – två män och en kvinna.

I övrigt var platsen öde.

Flera mordplatsvittnen noterade även att det ett tiotal meter bakom de tre befann sig en man. Det var vittnet Anders B.

Vi kan alltså med säkerhet etablera uppgiften att det faktiskt var Lisbeth Palme som ropade ”Nej, vad gör du?” direkt efter det dödande skottet.

Frågan är bara till vem hon framförde budskapet?

Den självklara slutsatsen är att hon såg sin man falla framåt och då direkt blev så överraskad och chockad att hon skrek till Olof Palme eftersom hon fick intrycket att han kanske snubblat eller av någon annan okänd anledning plötsligt fallit.

Den inte fullt så självklara, men möjliga, slutsatsen är att hon inte ropade åt Olof Palme utan åt gärningsmannen.

Då bör hon ha varit medveten om att gärningsmannen befann sig på platsen. Trots att hon i alla offentligt redovisade förhör sagt att hon inte märkte att han stod alldeles bakom dem på cirka en meters avstånd.

Hon har sagt att hon trodde att skotten var smällare som barn kastat ifrån sig.

Hon har sagt att varken hon eller Olof Palme talade med gärningsmannen.

 

Finns okända fakta från mordplatsen?

Eller rättare sagt så har hon egentligen inte med någon större tydlighet yttrat sig i den frågan.

Vad var det egentligen som hände de sista minuterna i Olof Palmes liv?

Finns det avgörande pusselbitar i mordutredningen som inte nått offentlighetens ljus?

Vet polisen detaljer om det exakta händelseförloppet på mordplatsen som ingen annan vet?

Logiskt sett bör åtminstone den sista frågan kunna besvaras med ett obetingat ja.

Det vore faktiskt underligt om det var tvärtom.

Polisen har genom åren enkelt kunnat avföra ett stort antal personer från utredningen trots att dessa personer erkänt mordet.

Hur kontrollerar man sådant? Hur vet man med 100 procent säkerhet att en person inte är mördaren?

Om vi bortser från psykiskt sjuka personer och personer som trots sitt erkännande visar sig ha alibi för mordtiden så återstår ändå några – oklart hur många – som måste kontrolleras på annat sätt.

Vad är det polisen frågar som är den avgörande frågan?

Även om paret Palme inte talade med gärningsmannen och även om Lisbeth Palme ropade till sin man och inte till gärningsmannen så är händelseförloppet minuterna och sekunderna före mordet fortfarande inte klarlagt.

Vi har här endast berört delar av gåtan. Det finns fler uppgifter som ytterligare förvirrar.

 Exempelvis finns en tidslucka som gör det troligt att vittnet Yvonne N, som såg en springande man på David Bagares gata några minuter efter mordet, inte såg gärningsmannen utan en helt annan man.

Vem var han? Hade han med mordet att göra? Varför sprang han och varför verkade han jagad? Och vad var det för väska han trasslade med medan han sprang?

Ett annat förvirrande exempel är reklamtecknaren Stig Engström som nu i magasinet Filter utpekas som Olof Palmes mördare trots att mycket lite talar för det.

Det troliga är istället att Engström anlände till mordplatsen ungefär 30 sekunder efter mordet.

Och att han förhöll sig passiv trots att han själv påstod att han varit mycket aktiv.

Ett annat viktigt vittne i Palmeutredningen har vi dessutom inte berört alls i denna text och det är vittnet Inge M som satt i sin bil på Tunnelgatan mittemot mordplatsen och såg mordet.

Genom åren har poliser, journalister, författare, privatspanare, statliga granskare och andra intresserade vridit och vänt på Inge M:s uppgifter och ibland tyckt sig förstå att gärningsmannen befann sig på mordplatsen flera minuter innan paret Palme kom dit.

Vår slutsats är att påståendet om flera minuter är felaktigt. Där har vi stöd i Granskningskommissionens bedömning (slutrapport 1999) och faktiskt även i de förhör som hölls med Inge M direkt efter mordet.

Hans egen slutsats är att han själv inte kan avgöra exakt hur länge gärningsmannen befann sig vid Dekorima. Det kan ha varit så att gärningsmannen faktiskt kom samtidigt som paret Palme. Det är bara att läsa innantill så ser man att den möjligheten är rätt stor.

Chefsåklagare Krister Petersson leder numera mordspaningarna. Han säger sig vara säker på att kunna lösa mordet i meningen ”berätta vad som hände och vem eller vilka som var ansvariga för mordet även om det visar sig att gärningsmannen är död”.

Då får vi säkert även besked kring alla besvärliga motstridiga detaljuppgifter.

För det är där någonstans svaret på mordgåtan finns.

Man måste veta exakt vad som hände för att kunna avgöra vem som är ansvarig.

The devil is in the details.

 

#1 / / Lars Pedersen:

I avvaktan på att artificiell intelligens löser mordgåtan, så några reflektioner kring er alldeles

utmärkta rekapitulerande beskrivning:

(1)

Pia E "såg paret Palme. --- Hon följde paret Palme med blicken en lång stund. --- Hon ville veta om de

hade några livvakter med sig. --- Hon såg ingen person följa efter paret Palme. --- I rättegångarna mot

Christer Pettersson 1989 fick [Mårten Palme] medge att han trott att mannen följt efter men att han i

själva verket aldrig sett mannen börjat gå."

Under ert grävarbete liksom här nedan har det framkommit att en person gick cirka 10 meter bakom paret

Palme vid mötet med Niklas F. Om denna okända person (som vi skulle kunna kalla Sarimannen, eftersom

mötet sker i närheten av butiken Sari) var samma som den ovan nämnda mannen vid Grandbiografen

(Grandmannen), uppstår frågan hur Grandmannen passerat Pia E (och eventuellt andra vid hållplatsen)

utan upptäckt. En normal reaktion hos både Pia E och Niklas F är ju att de undrade över

livvaktsskyddet, eftersom de kände igen Olof Palme. Pia E tittade specifikt mot Palme och såg efter om

det kom personer gående bakom, som hade kunnat vara Olof Palmes livvakter. Niklas F noterade en person

gående bakom Palme som han efter en kort tankegenomgång avfärdade som livvaktsskydd. Att folk kände

igen Palme ute på stan var troligen något som Grandmannen tog med i beräkningen vid en eventuell

förflyttning från punkt A till punkt B.

En mycket stor möjlighet är därför att han passerade Pia E invid gatukanten mellan

busshållplatsen/busskuren och körbanan, samtidigt som Pia E fokuserade på paret Palme, givetvis då

förutsatt att Grandmannen var samma som Sarimannen. Sarimannen gick ju också invid gatukanten. En annan

fördel att gå invid gatukanten i regel att det står parkerade bilar där och att man kanske slappnar av

när någon går mot en parkerad bil eller går ut mot gatukanten när man närmar sig en korsning. Med tanke

på Kerstin N:s vittnesmål är det mera troligt att förföljaren gick bakom Pia E snarare än att han

började förföljandet på Sveavägens östra sida. Något säger mig att han ville vara så nära mordoffret

som möjligt så maximal tid som möjligt av händelseförloppet. Annars hade risken funnits att han måste

förflytta sig över gatan igen och förflyttningar över starkt trafikerade gator ger sannolikt större

uppmärksamhet än en ensam person som smyger sig fram längs rännstenen.

(2)

Yvonne N la väl märke till en springande man på David Bagares gata och då en man som hade en liten

handväska som han fumlade med? Lars J noterade i sitt första förhör att mannen som sprang förbi

byggbodarna inte hade något alls i händerna. "Vad [Lars J] kunde se hade mannen ej något i händerna",

står det i förhörsprotokollet 1986-03-01 kl 01.15! Det framstår därför som mycket osäkert om det ö.h.t.

det var gärningsmannen som Yvonnen N och hennes sällskap iakttog på David Bagares gata. I yttersta fall

var det kanske inte heller gärningsmannen som Lars J såg? Gärningsmannen kan ju ha avvikit i lugn tak

in på Luntmakargatan. Man får nog allmänt sett också tyvärr vara öppen för att 1-2 statister medverkat

för att skapa förvirring, särskilt i och kring flyktsituationen. Om det inte var gärningsmannen som

sågs på David Bagares gata, så måste gärningsmannen ha vikit av vid Luntmakargatan eller

Malmskillnadsgatan eller möjligen använt rulltrappsschaktet som flyktväg.

Svar: Tack, ja detta är en betydande intellektuell utmaning vilket givetvis är en stor anledning till att vi intresserar oss för frågan. Den andra anledningen är att ingen ostraffad ska kunna mörda landets demokratiskt valde statsminister.
Skälet till att detta är svårt är förstås också att vi allmänheten saknar all information. Med tillgång till allt material hade det nog varit lättare att dra logiska slutsatser om det sannolika förloppet.

Beträffande "Grandmannen" och hans väg till Dekorima så är vi nog också - som ett primärt alternativ - inne på att han följde trottoarkanten bakom Pia E och därefter sågs av Kerstin N.

Logiken i att Niklas F i så fall såg honom direkt därpå styrker tesen.

Med tanke på Inge M:s mycket oklara tidsuppfattning och det faktum att Anders B faktiskt vankade omkring strax norr om Dekorima (10-15 m) i ett par minuter leder onekligen till tanken att Inge M såg Anders B före mordet.

Det innebär att gärningsmannen kan ha följt efter makarna Palme fram till reklampelaren och sedan sneddat in mot Dekorima bakom dem precis så som vittnet Cecilia A säger.

Frågan är varför makarna Palme valde att gå på utsidan av reklampelaren? En spekulation är att de undvek Anders B som rörde sig precis där. Han var som bekant inte helt nykter vilket kan ha väckt obehag hos Lisbeth Palme.

Efter mordet har vi som sagt tidsluckan som gör att Yvonne N rimligen inte såg gärningsmannen såvida han inte av någon okänd anledning dröjde 1-2 minuter på trappkrönet vilket framstår som ett osannolikt beteende hos en person som precis mördat statsministern.

Gärningsmannen flydde då antingen norrut eller söderut. Norrut gick ett par som polisen mötte ca 23.27-23.28. De hade inte sett någon springande man vilket inte behöver betyda något eftersom gärningsmannen bör ha passerat redan ca 23.23.

Söderut? Finns inga vittnesuppgifter därifrån.

Om det fanns alternativa löpare vet vi förstås inte någon av oss.

Men allt sammantaget (WT-männen etc) ger bilden av ett planerat våldsdåd vilket inkluderade avlyssning, övervakning och planläggning för minuterna direkt efter skotten. Hovrätten kom ju - liksom Säpo - fram till precis det.
Lars Renvall

#2 / / Lars Pedersen:

Kan ju inte uteslutas att gm flydde söderut eller norrut, men på en livligt trafikerad gata? Ja, varför inte, för det vart väl lite kaosartat någon halv minut efter skotten fallit. Jag undrar dessutom om ni reflekterat över Malte E:s iakttagelser på restaurang Strindberg omkring 22.45-23.00? En man med mini-wt som skulle kunna ha koppling till dådet. Håller helt med, oavsett politiskt hemvist ska vi inte acceptera att en demokratiskt vald statsminister mördas på öppen gata. Vill vi ha bort en statsminister ska det skötas i demokratisk ordning.

Svar: Nej, nu missförstod vi nog varandra. Gärningsmannens flykt söderut eller norrut skedde i så fall på Malmskillnadsgatan, inte på Sveavägen.
Ja mannen på restaurang Strindberg hör till bilden, oklart hur. Kanske någon som skulle delta i övervakningen vid Grand? Filmföreställningen slutade 23.10. Svårt att veta. En spekulation. Men mini-WT var ju inte så vanligt. Vet inte hur det var med personsökare då. Har ett vagt minne av att de kan ha funnits. Måste kolla.
Lars Renvall

#3 / / Lars Pedersen:

Jag är i bryderier kring den flyende mannen som Yvonne N ser. Vad är det för tidslucka som kan ha förekommit? Jag ser det så här:

Det tar inte lång tid att gå från platsen där Yvonne N och hennes sällskap ser den flyende mannen till de första trappstegen ner mot barackerna, där de möter Lars J. Om vi för enkelhetens skull definierar de olika platserna för iakttagelserna kan vi använda följande:

p 1) Mordplatsen (Sveavägen/Tunnelagatan)
p 2) Barackerna (Luntmakargatan/Tunnelgatan)
p 3) Översta trappstegen (där Yvonne N och hennes sällskap möter Lars J)
p 4) Korsningen (Malmskillnadsgatan/David Bagares gata)
p 5) Den punkt på David Bagares gata då Yvonne med sällskap antas vara i höjd med mannen som flyr åt andra hållet på andra sidan David Bagares gata
p 6) Den punkt på David Bagares gata (cirka fem meter in på den gatan räknat från korsningen med Johannesgatan)

Det torde med tidsmässigt mycket nära samband gå att koppla samman
a) p 1 med p 2 (det är högst rimligt att det är gärningsmannen som tar sig fram mellan dessa punkter),
b) p 2 med p 4 (det är högst rimligt att det är gärningsmannen som tar sig fram också mellan dessa punkter),
c) p 6 med p 5 och de tillsammans med p 4 (Yvonne N noterar ingen annan på David Bagares gata eller som kommer springande från trapporna än den mannen som hon först lägger märke till vid p 6, men man noterar att det vara dålig sikt pga mörkret, dock att eventuella snöfläckar och snömodd kan lysa upp en liten aning), och slutligen
d) p 5 med p 3 (mannen som Yvonne N möter längre fram på David Bagares gata kan därför inte uteslutas vara samma som den mannen som Lars Jeppsson följt efter.

Jag noterade också att Lars Jeppsson trots sitt initiala vittnesmål ändå inte kan utesluta att den flyende mannen trots allt hade något i vänstra handen. Det framgår av vittnesförhören med Lars J, förhöret 1986-03-01 kl 01.15 jfr med dels förhöret 1986-03-04 kl 10.50, s. 4, dels förhöret 1986-04-04 kl 14.05, s. 35-36!

Den flyende mannen rör sig inte särskilt snabbt heller på David Bagares gata, ev. för att spara på energin samt för att det även här är halt pga vinterväglaget. Vidare så anger Yvonne N att hon och hennes sällskap Ahmed Z lämnade klubben de varit på någon gång 23.15-23.20 vilket ger en tidsrymd som är fullt möjlig med det ovan beskrivna. Att Ahmed Z anger tiden till 23.30 kan lätt vara en missuppfattning eller ha berott på att klockan gått för fort eller en kombination av båda två.

Den på David Bagares gata flyende mannens kroppsrörelser påminner om attentatsmannens och om det är gärningsmannen som flyr vidare in på David Bagares gata är ju då frågan vart han sen försvinner. Det är inte säkert att Anki Robrandt sett gärningsmannen, även om det mesta tyder på det. I så fall finns det ju tydliga kopplingar till den högerextrema och nazistiska rörelsen och polismiljön på Norrmalm om jag förstått det rätt.

Eller har jag missat en/flera detalj(er) här?

Svar: Okej, ja detta är ju en synnerligen komplicerad fråga. Därför är det viktigt att utgå från de grundläggande uppgifterna enligt följande: 1) Mordet sker 23.21.30. 2) Mördaren springer från mordplatsen ca 23.21.40. 3) Mördaren når trappfoten ca 23.22 och iakttas där av vittnet Lars J. 4) Mördaren når trappkrönet ca 23.22.30.
För att mannen som sprang på David Bagares gata ska vara identisk med mördaren så måste vittnena Yvonne N/Ahmed Z ha sett honom ca 23.22.50 (dvs 20 sek från trappkrönet till platsen för observationen).

Yvonne N/Ahmed Z går därefter fram till trappkrönet och är där ca 23.23.10 (det tar ca 20 sek att gå sträckan i normal promenadtakt).

Mötet med Lars J bör då ha skett ca 23.23.20. Lars J har då väntat till ca 23.22.50 med att påbörja efterföljandet från trappfoten, dvs 20 sek från det att mördaren försvinner ur hans sikte.

Nu kommer problemet: Yvonne N säger att hon och Ahmed Z mötte poliserna som kom springande från mordplatsen när de kom ner till trappfoten.

Eftersom vi vet att poliserna påbörjade springandet ca 23.25.30 så måste mötet med Yvonne N/Ahmed Z ha skett ca 23.26.

Eftersom Yvonne N/Ahmed Z mötte Lars J vid trappkrönet ca 23.23.20 så uppstår ett oförklarligt tidsglapp.

Yvonne N/Ahmed Z kan inte ha behövt 2 minuter och 40 sekunder på sig att gå nerför trappan. Det är helt orimligt. Även om de gick långsamt och trots att Ahmed Z uppenbarligen var berusad så bör de ha klarat promenaden nerför trapporna på betydligt kortare tid, kanske ca 1 minut. Att springa uppför tar som sagt ca 30 sek.

Om vi tänker oss att det tog dem 1 minut så uppstår ett "tidsglapp" på 1 minut och 40 sekunder.

Även om man glider lite med tiderna för Lars J och Yvonne N/Ahmed Z så finns en konstant som inte kan ändras och det är mördarens tider.

Mordet skedde de facto 23.21.30 (plus minus 10 sek) och mördaren bör därför ha nått trappkrönet ca 23.22.30. Enligt Lars J sprang mördaren snabbt uppför trapporna.

Att mördaren skulle ha väntat ovanför trapporna i 1 minut och 40 sekunder och sedan sprungit vidare österut är inte troligt. Såvida han inte inväntade någon som tog hand om mordvapnet men det är ju en ren spekulation.

Gösta S och hans kollega nådde mordplatsen ca 23.24 och Södermalmspiketen ca 23.24.30. Därefter uppstod en diskussion mellan Gösta S och polismännen rörande skyddsutrustning och mördarens signalement vilket enligt vittnen tog ca 1 minut. Gösta S berättade om detta i programmet Forum 1987. Förföljandet upptogs alltså ca 23.25.30 och det tar ca 20-30 sek att springa från mordplatsen till trappfoten.

Även om vi kortar polismännens diskussion till 30-45 sekunder så återstår fortfarande ett rätt långt tidsglapp som inte kan förklaras.

Det är ungefär så här jag ser på frågan om tiderna för mördaren, Lars J, Yvonne N/Ahmed Z och poliserna.

Hoppas att detta var klargörande.
Lars Renvall

#4 / / Lars Pedersen:

Tack, ja det är komplicerat det här, men klargörandet var bra. Nu förstår jag bättre hur du/ni tänker.

Jag tänkte på att om det normalt tar 1 minut att promenera ner, så kan ju omkringliggande faktorer tillkomma som lägger på tid också. Vet att det låter långsökt, men man kan inte heller bortse från det.

Enligt rekonstruktionen med Yvonne N (i slutet av vittnesprotokollet) möter hon och Ahmed Lars J 1/3 nerför trapporna (första trappavsatsen av två st på vägen ner, trappan är tredelad om jag förstått det hela rätt), dvs 20 sekunder (60 sek/3) efter de nått fram till trapporna uppe på Malmskillnadsgatan (beräknat på 1 minut för alla tre delarna av trapporna). Det gör då att de möter Lars J 23.23.30 istället för 23,23,20. Det låter inte heller orimligt att det kan ha tagit 5-10 sek. för att förklara den flyende mannens riktning. Ett sådant möte bör typiskt sett ändå göra att både Yvonne/Ahmed och Lars J stannar upp ett kortare ögonblick, det uppstår ju trots allt ett mycket kortare "samtal" som man inte kan kringgå. Vittnesmålen med Yvonne och Ahmed lider av bristen att man sen inte kan göra sig en bild av om de halkat till på ett eller flera trappsteg. Vad jag förstått var det både kallt och halt väglag i området vid mordtidpunkten.

Men det ska medges att ett tidsglapp som det ni lyft fram är svårförklarligt.

Ännu en gång, tack för klargörandet.

Må bäst!

#5 / / Lars Pedersen:

OBS! Ska för tydlighetens skull understryka att detta ingalunda är ett ifrågasättande av era resonemang. Ni har fortsatt mycket stor trovärdighet från min sida sett (noggrant övervägda resonemang med rimliga motiveringar varför det lutar si eller så i detaljerna), utan följande tankegångar är mera allmänt hållna för att visa att en del slutsatser kan vara matematiskt ogiltiga och därmed felaktiga. Rätt ska vara rätt alltså.

Något stämmer inte i resonemanget enligt följande:

"För att mannen som sprang på David Bagares gata ska vara identisk med mördaren så måste vittnena Yvonne N/Ahmed Z ha sett honom ca 23.22.50 (dvs 20 sek från trappkrönet till platsen för observationen)."

och

"Yvonne N/Ahmed Z går därefter fram till trappkrönet och är där ca 23.23.10 (det tar ca 20 sek att gå sträckan i normal promenadtakt)."

Eftersom den springande mannen är cirka 10 meter bort från Yvonne/Ahmed när de ser honom, har de också 10 meter längre att gå på samma tid som jag citerat, dvs 20 sekunder.

Enligt Google GPS är det drygt 65 meter från trappkrönet till de GÅENDE Yvonnes/Ahmeds observationsplats. Den SRPINGANDE mannens sträcka är således 55 meter. Att Yvonne/Ahmed i normal promenadtakt, skulle ta sig 10 meter längre än en springande person, på samma tid, var det som fångade min uppmärksamhet.

Det är ett matematiskt ogiltigt faktum att gå 65 meter på 20 sekunder i normal promenadtakt.

Att den springande mannen gör sina 55 meter på 20 sekunder låter matematiskt rimligt. Gör han 55 meter på 20 sek. talar vi om en lättare löphastighet på 9,9 km i timmen, mellan jogging och lättare löpning i motionsslingan (och den flyende mannen halkade ju till på en isskorpa enligt Yvonne och han försökte pilla med en mindre väska samtidigt som han vände huvudet bakåt flera ggrm eftersom han kände sig jagad).

Yvonne var 1,68 m lång enligt vittnesprotokollet, så hon bör inte ha kunnat gå särskilt snabbt. En normal gångfart är enligt Transportstyrelsen 5-7 km i timmen, där de högre skikten är mera av rask promenadtakt än normal gångfart.

Det låter rimligt att utgå från en gångfart på 4,5-5 km i timmen, men vi kan räkna på 5,5 km i timmen istället. Då tar det 43 sekunder att gå från observationsplatsen till trappkrönet. Jag går själv i relativt snabb fart (är 1,83 m lång) och min gångfart i normalt tempo är 4,63 km i timmen. Räknar vi 4,63 km i timmen för Y & A så tar sträckan 65 meter istället 51 sekunder att tillryggalägga.

Dessa rimliga hastigheter ger alltså 43-51 sek. för att ta sig från observationsplatsen till trappkrönet, om man gör en vetenskapligt rimlig beräkning av förutsättningarna. Jag har fortsatt att beräkna fler komponenter av tidsangivelserna och då krymper tidsglappet ytterligare, men tyvärr går det inte att helt få bort utan andra förklaringar.

Jag har som sagt tidigare känt på mig att den mördaren inte är den springande mannen på DB gata, men inte varit så säker på det. Ett problem i sammanhanget är också att den springande mannen på DB gata befinner sig helt utanför vittnesobservationerna från trappkrönet till observationsplatsen där han möter Y & A.

Resonemanget ovan bygger på den sk sht-korrelationen, eller som här svt-korrelationen, mer om den här: https://fysikguiden.se/hastighet/svt-triangeln/

Viktigt att tänka på om man ska använda formeln: Den utgår ALLTID från
1. sträckan (s) i kilometer,
2. hastigheten (v) i kilometer i timmen och
3. tid (i timmar).

Man måste alltid omvandla enheterna fram och tillbaka innan man använder formeln om man är osäker på hur de påverkar varandra i korrelationen.

Svar: Utmärkt och imponerande! Vi medger omedelbart att uppgiften om YN/AZ tid för promenaden från observationspunkten till trappkrönet var en slarvig uppgift, i verkligheten hämtad från en källa som således visar sig vara opålitlig. Men vi har givetvis skyldighet att kolla alla fakta innan vi publicerar. Tack för hjälpen med beräkningen. Tiden 23.22.50 för GM är alltså något så när korrekt (någon exakt sekundprecision går ju inte att eftersträva). Men YN/AZ bör då, enligt din beräkning, ha varit framme vid trappkrönet först cirka 23.23.40.
Samtalet med LJ tog väl cirka 10-15 sekunder kanske?

LJ har då inlett språngmarschen uppför trappan ca 23.23 vilket är ca 30 sekunder efter det att GM försvunnit ur hans sikte vilket framstår som rimligt.

YN/AZ promenad nedför trappan inleddes således ca 23.24.

Eftersom YN/AZ möter poliserna vid trappfoten ca 23.26 så tog det dem i så fall 2 minuter att ta sig ned vilket fortfarande är lite lång tid. Ett rimligt antagande är väl att det fortfarande finns en tidslucka på cirka 1 minut eller lite mer. Tack än en gång.
Lars Renvall

#6 / / Lars Pedersen:

Även med noll tidsglapp så kan man inte utesluta en stafettman på Malmskillnadsgatan. I så fall kommer troligen GM inte att springa vidare. Han behöver ju bara promenera i lugn takt söderut/norrut och då finns det naturligt nog inga observationer av en springande man utmed Malmskillnadsgatan. Men osäkerheten är stor. Faktorer som isbelagda trottoarer och trappsteg torde göra att man normalt går ännu saktare än annars. Mina beräkningar är gjorda med utgångspunkt i ett torrt väglag och kan därför innebära ett matematiskt felslag som gör att tidsglappet annars minskar ännu mer.

Tidsglappet kommer vi inte från. Jag är nere i ett glapp om 1 minut och 7 sekunder (enl. nuvarande beräkning ska A&Y nått trappfoten 23:24:53) efter att ha gps-at och gjort rimliga beräkningar utmed den första versionen av flyktvägen mordplatsen - observationsplatsen - trappfoten, men med en samtalstid Y&A och LJ om 5 sekunder. Med 15 sek. samtalstid är vi nere i 57 sek. Glappet närmar sig alltså en tidsspann som skulle kunna ha naturliga förklaringar. Det brister tyvärr i Y&A:s vittnesmål om det inträffat något på vägen ned för trapporna. Men som ni sagt förut, osvuret är bäst. Och just att GM1 (mordplatsen-trappkrönet) och GM2 (trappkrönet-obs-platsen) inte oavbrutet står under vittnesobservation är ett faktum som irriterar mig. På grund av den omständigheten kan man inte utesluta att GM egentligen är GM1 och GM2.

Jag räknade även på Anki Robrant och hennes sällskap och tiden verkar stämma med matematiska beräkningar, att de når den platsen på Regeringsgatan där en person springer in i Anki kl 23.25. Tiden matchar med minimal vetenskaplig justering tiden då de lämnade innestället vid Regeringsg/Birger Jarlsg 23:16. Mannen som sprang in i Anki Robrant bör rimligen ha gjort detta drygt 23.25 med ngn minuts felslag fram och tillbaka.

Om GM1 är samma som GM2 så är liksom den ensamme jägaren med div. kopplingar till den högerinfekterade miljön inom Stockholmspolisen inte en högoddsare.

Ännu en gång, stort tack för en av nätets bästa Palmebloggar. Med förhoppning att vi kan komma lite närmare mordgåtans lösning.