/ Allmänt /

Fotbollens matematik

 För att lyckas i fotbollsallsvenskan krävs tillgång till både etablerade och talangfulla spelare.

Vår kartläggning visar att det går ungefär 10 allsvenska spelare på 100 000 innevånare.

Det är därför storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö helt dominerar elitfotbollen i Sverige.

Storstockholm har cirka 2,3 miljoner innevånare, Storgöteborg cirka 1 miljon innevånare och Stormalmö cirka 700 000 innevånare. Det är sammanlagt cirka 40 procent av Sveriges befolkning.

Översatt till allsvenska spelare blir det 230 från Stockholmsregionen, 100 från Göteborgsregionen och 70 från Malmöregionen.

När man studerar vilka klubbar som spelar i de båda högsta svenska fotbollsserierna (allsvenskan och superettan) visar det sig att 19 av 32 klubbar kommer från de tre storstadsregionerna vilket är detsamma som 59 % av klubbarna.

6 av 10 elitklubbar kommer alltså från Stockholm, Göteborg och Malmö om vi inte endast studerar de enskilda kommunernas folkmängd utan även väger in verkligheten, nämligen att människor inte lever, arbetar och ägnar sig åt fritidsaktiviteter endast i den egna kommunen utan i den större omkringliggande regionen dominerad av en storstad.

För människorna som bor i de mindre folkrika kommunerna kring Stockholm, Göteborg och Malmö är storstäderna en naturlig del av deras vardag när det gäller arbete och fritid. De handlar dagligvaror, sällanköpsvaror, besöker kultur- och nöjesevenemang, studerar och arbetar, idrottar och besöker idrottsevenemang i den närmaste storstaden.

Alla som någon gång intresserat sig för samhällsbyggnad vet att det förhåller sig på det sättet. Det är otänkbart för människor som bor i Borås, Uddevalla, Trollhättan, Varberg, Halmstad etc att inte då och då besöka Göteborg.

Denna verklighet får naturligtvis även betydelse för fotbollen.

Storstäderna dominerar maratontabellen totalt

Unga fotbollstalanger som spelar i en mindre klubb i en mindre kommun nära Göteborg hamnar - om de är riktigt duktiga - till sist i någon av Göteborgs allsvenska klubbar eller åtminstone i någon Göteborgsklubb som spelar i Superettan.

Och detta är ingen ny företeelse.

Storstadsregionerna tar 9 av de 10 första platserna i den allsvenska maratontabellen och 30 av de 64 platserna i hela maratontabell (47 procent). Vi talar om 93 års allsvenskt spel.

Egentligen är alla de 10 genom tiderna bästa svenska fotbollslagen hämtade från storstadsregioner eftersom det 10:e laget på topplistan, Norrköping, tillhör den folkrika regionen Östergötland med 454 000 innevånare.

Östergötlands befolkningsunderlag bör kontinuerligt leverera cirka 45 allsvenska spelare. Vi som intresserar oss för fotboll vet att IFK Norrköping av tradition är en ledande svensk fotbollsklubb som spelat 77 allsvenska säsonger och vunnit 13 SM-guld.

På 20-bästalistan i maratontabellen finns förutom storstadsklubbar även klubbar från Örebro, Kalmar, Växjö, Degerfors, Åtvidaberg och Sandviken.

Anmärkningsvärda här är naturligtvis de riktigt små orterna Degerfors (ca 7 000 innevånare), Åtvidaberg (ca 7 000) och Sandviken (ca 40 000). Det borde inte vara möjligt för så små orter att lyckas i fotboll.

Alla tre orterna är gamla klassiska svenska bruksorter. De stora järnverken i Degerfors och Sandviken levererade både pengar och spelare till fotbollsklubbarna och i Åtvidabergs fall är förklaringen det på sin tid världsledande kontorsmaskinsföretaget Facit med huvudkontor – förvånande nog - i lilla Åtvidaberg.

På 1960-talet och början av 1970-talet stöttade Facit fotbollsklubben Åtvidabergs FF med stora belopp vilket till sist resulterade i två SM-guld.

Duktiga spelare och tränare kan alltid hyras in av den som har gott om pengar så länge pengarna räcker. Facit rasade ihop när alla företag och privatpersoner i hela världen lämnade de gamla mekaniska kontorsmaskinerna och började använda datorer istället – och då rasade naturligtvis även Åtvidabergs FF som allsvensk storklubb.

Även Borlänge med cirka 50 000 innevånare är en gammal bruksort som varit framgångsrik i fotboll. Tack vare etableringen av Domnarvets jernverk och Kvarnsvedens pappersbruk fanns det spelare och pengar vilket ledde till att ortens fotbollsklubb IK Brage kunde spela 18 allsvenska fotbollssäsonger. I år spelar IK Brage i Superettan och den relativt nystartade klubben Dalkurd FF från Borlänge spelar i allsvenskan.

Geografin är trots allt viktig

Men ”brukslagens storhetstid” är nog förbi. Det är de ekonomiskt starka och folkrika storstadsregionerna som tar över allt mer. Vi ser samma utveckling i hela västvärlden. I England är det klubbar från storstadsområdena London, Birmingham, Manchester och Liverpool som levererar flest klubbar till elitnivån.

Förutom en stor befolkning så krävs några andra förutsättningar för att en fotbollsklubb ska kunna etablera sig i allsvenskan – geografiska förutsättningar, en stor lokal sponsormarknad och ledarkompetens på allsvensk nivå. Andra viktiga faktorer är en professionell uthållig talangutveckling och spelarutbyte (köpa, sälja, låna) med andra klubbar både regionalt och nationellt.

De geografiska förutsättningarna är viktiga. 52 av de 64 klubbarna i maratontabellen kommer från södra Sverige om vi drar gränsen vid Dalälven. Det är 81 procent det. Att ett lag från Luleå spelat en säsong i Allsvenskan – vilket IFK Luleå har – får betraktas som en bragd.

Trots att Storstockholm har 5 allsvenska klubbar (AIK, Djurgården, Hammarby, Brommapojkarna och Sirius) och en klubb i Superettan (IK Frej, Täby) så underlevererar faktiskt Storstockholm i relation till förutsättningarna.

Regionen levererar ungefär 250 allsvenska spelare men endast cirka 135 av dem spelar elitfotboll för klubbar från Stockholmsregionen. Man får förmoda att de resterande 115 allsvenska spelarna värvas av elitklubbar i andra delar av Sverige.

Den klubb utanför storstadsregionerna som vill lyckas kan med fördel dammsuga Storstockholm på talangfulla spelare.

Vi har beräknat 25 spelare på allsvensk nivå per allsvensk klubb och 10 spelare på allsvensk nivå per Superettan-klubb. Det är ett grovt mått som sannerligen inte stämmer överallt, men det är en överslagsberäkning för att kunna göra jämförelser.

En annan självklarhet som bör påpekas är att vi talar om herrfotboll vilket innebär att formeln ”10 allsvenska spelare per 100 000 innevånare” i verkligheten är 10 allsvenska spelare per cirka 50 000 (manliga) innevånare.

Storgöteborg och Stormalmö levererar elitklubbar i stort sett enligt förutsättningarna.

 Storgöteborg levererar 3 allsvenska klubbar (IFK Göteborg, Häcken och Elfsborg) och 6 klubbar i Superettan (GAIS, Halmstad, Falkenberg, Örgryte, Norrby och Varberg). IF Elfsborg och Norrby kommer från Borås men Borås ingår i Storgöteborg - det tar cirka 40-45 minuter att åka bil mellan städerna. Ungefär detsamma kan sägas om Halmstad, Falkenberg och Varberg.

Stormalmö uppvisar Sveriges bästa allsvenska klubb genom tiderna Malmö FF, allsvenska nykomlingen Trelleborg och dessutom 2 klubbar i Superettan – Helsingborg och Landskrona.

Om vi lägger till klubbar från den svenska tredjedivisionen (division I norra och södra) så ser vi att Storstockholm presterar 5 klubbar där, Storgöteborg 5 och Stormalmö 3 vilket framstår som logiskt.

Det är alltså så att där de flesta människorna bor där finns också de flesta elitlagen i fotboll.

Många människor=många företag=många sponsorer

Människorna bor där de bor därför att de arbetar och studerar i kommuner och regioner där det finns tillgång till arbete och (universitets- eller högskole-)studier.

Det innebär att gott om köpstarka kunder och kompetent arbetskraft bor i storstadsregionerna vilket attraherar företag vilket i sin tur gör sponsormarknaden för de allsvenska klubbarna och superettanklubbarna större och rikare.

En positiv spiral som leder till att storstadsregionernas klubbar långsiktigt, under flera decennier, kan dominera svensk fotboll.

Utöver storstadsregionerna så finns det större svenska kommuner som kontinuerligt levererar allsvenska spelare men förvånansvärt sällan allsvenska klubbar eller klubbar i Superettan.

Exempel på sådana kommuner är Västerås, Linköping, Karlstad, Eskilstuna och Umeå. Här bor trots allt sammanlagt 625 000 människor vilket alltså är detsamma som en kontinuerlig leverans av cirka 62 allsvenska spelare.

Bäst av dessa har Eskilstuna lyckats med 15 allsvenska säsonger (IFK Eskilstuna 14 och IK City 1).

Västerås med 5 allsvenska säsonger (Västerås SK 4 och Västerås IK 1), Linköping med 2 allsvenska säsonger (IF Saab och BK Derby), Umeå med 1 allsvensk säsong (Umeå FC) och Karlstad utan allsvensk fotbollssäsong får alltså, om så önskas, utfundera hur man tar sig till elitnivå i fotboll.

Det finns naturligtvis förklaringar även till detta. Västerås är Sveriges mest framgångsrika stad i en annan elitidrott – bandy – och har historiskt även varit framstående i ishockey. Här finns även elitlag i innebandy och handboll. Det är hård konkurrens om unga talanger och sponsorpengar.

Karlstad stoltserar med det synnerligen segerrika ishockeylaget Färjestads BK och Linköping har ett elitlag i ishockey och ett i damfotboll.

Umeås förutsättningar att lyckas i fotboll är inte de bästa. De långa kalla norrländska vintrarna uppmuntrar inte unga talanger att spela fotboll. Istället finns här det historiskt framgångsrika ishockeylaget Björklöven.

Men visst finns det fotbollstalanger även från Umeå. Vi minns exempelvis med glädje landslagsmannen och utlandsproffset Jesper Blomqvist. Han är född i den lilla orten Tavelsjö i Umeå kommun.

Om ungefär två månader drar den allsvenska fotbollssäsongen igång. Vi får se vilka klubbar som värvat bäst från den egna storstadsregionen och från de stora och små kommuner som ännu inte fått fram uthålliga elitklubbar.

Flera allsvenska spelare och landslagsmän är fostrade i Västerås. Det mest aktuella exemplet är Manchester United-backen Victor Nilsson-Lindelöf.

Längre tillbaka spelade allsvenskarna, landslagsmännen och utlandsproffsen Pontus Kåmark, Stefan Pettersson och Gary Sundgren – alla med förflutet i Västerås.

Ett tips till Västerås är att snarast möjligt koppla samma staden med Storstockholm - det är en säker väg till allsvenskan. Hur gör man det?

Förbättrar infrastrukturen förstås - snabbare tåg- och vägförbindelser - så att människor i Stockholm och Västerås snabbt kan träffas inom 30-40 minuter.

Det geografiska avståndet till Stockholm är ett problem för Västerås. Vi ser samma fenomen i hela Sverige.Kommuner som ligger för långt från storstadsregionerna får problem inte endast inom fotbollen utan inom alla samhällssektorer.

Framtiden bör visa att kommuner som Karlstad, Örebro, Gävle, Sundsvall, Växjö, Kalmar, Karlskrona, Östersund etc tappar i ekonomisk tillväxt just för att de inte är förankrade i någon storstadsregion. 

Visst kan de glimta till inom fotbollen emellanåt, men för varaktig framgång krävs storstadsförankring.