Förskräckliga underbara stryktipset

Är jag då en stenrik vinnare som iskallt prickar in rätt efter rätt i match efter match. Nej, det är jag inte. Det är snarare tvärtom. Jag ska här i korthet försöka förklara vad det här med tipset egentligen handlar om.
Jag har fått 13 rätt många gånger men det har varit gånger då nästan alla tippare samtidigt fått 13 rätt. Utdelningen har stannat vid någon tusenlapp och ibland mindre än så. Under en hel säsong brukar det gå ungefär jämnt ut.
Rent matematiskt är chansen att få 13 rätt på stryktipset ungefär 1 på 1,6 miljoner.
Men det stämmer inte riktigt i verkligheten eftersom det finns flera faktorer som förbättrar mina (och dina) möjligheter att vinna:
1) Om du spelar ett tipssystem så garderar du flera av matcherna vilket ökar vinstchanserna. En helgardering och några kloka halvgarderingar kan göra underverk.
2) En annan faktor att ta hänsyn till är att hemmasegrar generellt är betydligt vanligare än oavgjort och bortasegrar. Tippar du många ettor ökar dina möjligheter. Det visar all tillgänglig statistik.
3) Ytterligare en faktor förbättrar dina vinstchanser och det är dina kunskaper om fotboll och där kan du få god hjälp av de experttips som finns hos Svenska spel, i dagspressen, i specialtidningar om tips osv.
4) Din egen erfarenhet som tippare lär dig med tiden också att begrepp som ”hemmastatistik under säsongen”, ”lagets form”, ”motivation slår klass” och ”matchens betydelse för laget” är starkt påverkande faktorer i alla fotbollsmatcher.
5) Ett framstående lag kan förlora mot ett sämre lag. Särskilt på bortaplan och alldeles särskilt om det framstående laget inte har någon större anledning att vinna matchen eftersom de kanske redan vunnit serien och nu ser fram emot semestern.
6) En ytterligare faktor som har betydelse är mycket svårare att förstå sig på. Det är detta med ”bogey teams” vilket handlar om att vissa lag – hur många stjärnspelare de än har och hur fin form de än har – nästan alltid förlorar mot vissa lag och då givetvis särskilt ofta på bortaplan. Sånt kan man läsa sig till.
7) Derbymatcher (match mellan två lag från samma stad eller samma del av landet) har en märklig tendens att nästan alltid sluta oavgjort trots att ett topplag möter ett bottenlag.
När du nu vägt samman alla faktorerna här ovan är du en hyfsat bra tippare. Då får du generellt 9 eller 10 rätt per omgång utom i de få tipsomgångar då allting plötsligt förändras utan förvarning och det ena märkliga resultatet efter det andra trillar in. Sådana gånger får du bara 5-6 rätt. Det är sådana lördagar som en häpen förstagångstippare som lämnat in ett par enkelrader intervjuas i tidningen och säger ”ha ha ha, jag som aldrig tippat förut, hur kunde jag vinna fem miljoner?”. Alltmedan vi erfarna tippare som läser tidningsintervjun blir sammanbitna, förbittrade och några år äldre.
Men hur gör man då för att få 13 rätt? Det är trots allt det som allting går ut på. Att pricka in alla matcherna varenda omgång.
Svaret är att det möjligen kan vara en ouppnåelig vision men 13 rätt är ingenting som rutinerade tippare pratar om. Det är i det närmaste omöjligt. Även om man skulle ha en kraftfull dator till sin hjälp och matade in alla tänkbara faktorer så skulle det ändå bara sluta med 9-10 rätt per omgång.
De felande 25 procenten
Lagen om Stryktipset berättar tydligt att det varje vecka inte går som förväntat i tre eller fyra av kupongens matcher vilka utgör de felande cirka 25 procenten i tippandets verklighet.
Vad det alltid handlar om för tippare är de där sista tre-fyra matcherna. De som aldrig går som planerat. Vilka är dessa matcher? Hur känner man igen dem på förhand? Går det att på något sätt förutse de oväntade resultaten? Ja, ibland kan något av de konstiga resultaten faktiskt förutses. Men inte 3-4 varje omgång. Det går inte.
Ett bra, men rätt så dyrt, sätt att försöka hitta dessa matcher är att helgardera ”säkra” matcher, dvs strunta i att lag som Manchester United, Arsenal och Chelsea nästan alltid vinner sina hemmamatcher och ändå helgardera alla deras hemmamatcher för att bli en vinnare den enda gången eller de två-tre gånger per säsong då dessa lag faktiskt förlorar hemma mot sämre lag.
Samtidigt är en sådan taktik farlig eftersom du då starkt begränsar dina möjligheter att få rätt i övriga matcher på kupongen. Du får så ont om garderingsmöjligheter kvar att du i vissa matcher helt enkelt får lita på turen. Många matcher i varje omgång är högst osäkra. Vad sägs om följande exempel från den engelska Premier League:
West Bromwich-Sunderland
Norwich-Cardiff
Aston Villa-Newcastle
Det är tre av hundratals exempel varje säsong på matcher som kan sluta precis hur som helst. Det spelar ingen roll om hemmalagen har spelat bra på hemmaplan den sista tiden, att ett av bortalagen är ett hittills obesegrat topplag efter femton omgångar eller att de senaste årens möten mellan lagen alltid slutat oavgjort. Det kan gå hur som helst. Alla tre matcherna behöver helgarderas. Om du då även helgarderar tre säkra matcher så börjar det kosta rätt mycket pengar att tippa denna omgång.
Serien från helvetet
Till sist några ord om serien från helvetet, serien som är så oförutsägbar att man bara vill falla ihop och gråta, serien som ingen vettig människa skulle komma på tanken att intressera sig för om det inte vore för det vidriga faktum som alla tippare ställs inför höst, vinter och vår – att Svenska Spel tar med 6-7 matcher från denna serie vareviga omgång.
Jag talar givetvis om den engelska andraligan, The Championship, där de anonyma lagen med de anonyma spelarna spelar på regntunga gräsplaner i intetsägande städer som Burnley, Wolverhampton och Sheffield.
Logikens lagar gäller inte i The Championship. Hemma- och bortastatistiken gäller inte. Tabellen gäller inte. Formkurvorna gäller inte. Kunskap om skadade och avstängda spelare i lagen gäller inte. Tradition gäller inte. Det finns inget att hänga upp tippandet på. Det finns inga synbara karaktärer någonstans.
Allt i The Championship är dis, ett råkallt regndis över grå oändliga rader av håglösa hem i tegelhus tegelhus tegelhus i ett evigt november.
I The Championship gäller absolut ingen regel alls. Alla matcher tycks i varje omgång kunna sluta precis hur som helst. Ett hemmalag som inte förlorat hemma på hela säsongen kan när som helst förlora hemma mot ett lag på nedflyttningsplats. Ett topplag kan när som helst tappa en ledning med 3-0 i paus på bortaplan till en förlust med 4-3 mot ett mediokert mittenlag som gått uruselt de senaste veckorna.
Den som inte kan något om fotboll och ändå läser detta ska veta att ett topplag som leder med 3-0 enligt naturvetenskapens och logikens lagar i alla tider genom mänsklighetens historia alltid vinner matchen eftersom 3-0 är en jätteledning i fotboll. Det är som att leda med 6-0 i ishockey.
Men The Championship är en serie uppfunnen och regisserad av en hornförsedd gestalt i ett mycket hett rum någonstans i underjorden.
Eftersom i stort sett alla matcher i The Championship också egentligen behöver helgarderas i varje omgång så har vi nu skaffat oss ett tipssystem som innehåller 10-12, för att inte säga 13, helgarderingar. Pris: 1,5 miljoner kronor.
Förlust på en miljon
Vid en hyfsat normal tipsomgång brukar utdelningen på 13 rätt vara några hundratusen kronor. Man gör alltså en förlust på ungefär en miljon.
Men den sanne tappre tipparen ger inte upp för det. Han vet innerst inne att alltihop är rätt meningslöst. Han vet att han inte kommer att vinna på lördag heller. Han vet att det på sin höjd kan bli några hundralappar i vinst om turen är framme.
Men det spelar ingen roll. Det viktiga är inte att vinna. Det viktiga är att delta lördag efter lördag. Man gör det för att det är roligt. För att fotboll är en underbar sport. För att höra sången från läktarna och känna sin egen och andras stora förväntan i luften. För att få se fantastiska mål och för att man sedan barnsben håller på ett engelskt lag som man gärna vill se vinna. Man gör det för att kunna säga till sina kompisar att man gjorde ett tappert försök och att om det inte hade varit för de där sista målen som råkade ramla in i slutminuterna så hade det blivit elva eller tolv rätt. Nu blev det istället – som vanligt – nio rätt eller tio rätt men ingen utdelning.
Att tippa är väl ungefär lika meningslöst som att ägna sig åt fågelskådning, samla frimärken eller spela schack. Men man gör det. Ändå.
Det finns en klyscha som alla som följer fotbollen alltid tar till när det som vanligt går åt pepparn med tipssystemet och det är uttrycket ”bollen är rund” vilket betyder att en fotbollsmatch alltid kan sluta precis hur som helst oavsett förhandstipsen.
Problemet med den klyschan är att den är fullständigt sann.
Om det fanns hedersmedaljer att dela ut till tippare så skulle de delas ut till alla oss hundratusentals gubbar och gummor som vecka efter vecka lämnar in våra små system, ihopknåpade efter konstens alla regler. Varje tecken är genomtänkt. Varje formkurva studerad. Varje statistisk detalj granskad. Det kan helt enkelt inte gå fel. De 96 eller 128 radernas system kommer denna gång att resultera i storkovan. Man har så smått börjat planera festen.
Just i det ögonblicket då ögonen slocknar, ungefär klockan 18 varje lördag, vore det så underbart roligt om kungen eller statsministern kunde ringa på dörren. När man rödgråten öppnar räcker han över tapperhetsmedaljen för lång och trogen statlig tjänst.
Du bidrog till välfärden, säger kungen eller statsministern. Du bidrog till att statskassan fick in lite mera pengar. Du är en av våra verkliga vardagshjältar. Fortsätt tippa. Fortsätt.
Det finns till sist ännu en anledning att fortsätta tippa och det är att mitt tippande genom Svenska Spel årligen bidrar med pengar till VSK. Och det, mina vänner, är riktigt viktigt.
Fotnot: Bilden visar spelare från Londonlaget Arsenal, populärt kallat The Gunners, som jag hållit på i snart 50 år nu. En fotbollssupporter byter aldrig favoritlag oavsett hur det går. Arsenal kommer alltid igen.