/ Allmänt /

PALMEMORDET. DEL 6 (7).

 

En lång blond man som talade något slags tyskt språk iakttogs av många vittnen i Stockholm i samband med mordet på Olof Palme. Tidigare spaningsledningar tycks inte ha brytt sig något särskilt om detta.

Vittnesiakttagelser blir intressanta när det går att se mönster. När det gäller mordet på Olof Palme finns det mönster som inte varit uppmärksammade i medierna genom åren. Ett sådant mönster rör den långe blonde tysktalande mannen.

Det behövs egentligen inte någon särskilt stor fantasi för att förstå att vittnesiakttagelser bildar ett mönster:

En tid före mordet noterar en granne hur en lång blond tysktalande man befinner sig vid Victor Gunnarssons bostad i Stockholm.

En lång blond man klädd i en lång grön rock iakttogs av ett kvinnligt vittne på tunnelbanan i Gamla stan vid tre tillfällen dagarna före mordet. Mannen talade tyska och var i sällskap med två mörkhåriga män.

Riksdagsvaktmästaren Henry Nyberg iakttog tre män utanför ett konstgalleri på Västerlånggatan i Gamla stan veckan före mordet. Den ene var lång och blond och klädd i en grön rock. De tre männen talade tyska med varandra.

Vittnet Mare R befann sig på Västerlånggatan i Gamla stan två dagar före mordet. Hon skulle besöka en butik på förmiddagen men butiken öppnade inte förrän en halvtimme senare varför hon promenerade runt lite i omgivningarna. Då noterade hon en lång blond man med ”halmgult hår” som stod med en walkie talkie på en plats helt nära paret Palmes bostad. Mannen såg ut som en mellaneuropé, tysk eller österrikare.

Vid 22.50-tiden mordkvällen ser vittnet Max en lång blond välbyggd man i 35-årsåldern vid en telefonkiosk utanför biografen Grand.

Cirka klockan 23.25 ser en kvinna en mörkhårig man som springer Barnhusgatan västerut bort från området kring Tunnelgatan och Sveavägen. Mannen verkar jagad och ser sig om flera gånger. När han kommer fram till Norra Bantorget stannar en ljus bil. Ur bilen kliver en lång blond man och öppnar bildörren för den springande mannen. När de satt sig i bilen igen kör bilen hastigt från platsen.

Någon gång mellan klockan 23.30 och 23.40 mordkvällen noterar ett par som promenerar vid ett hotell bredvid E4 i Bergshamra strax norr om Stockholm en vit 4-dörrars Volvo som stannar och backar ner på motorvägsuppfarten. Efter en stund anländer en blå bil i hög fart från Stockholm. Den blå bilen stannar bakom den vita bilen. Ur den blå bilen kliver en mörkhårig man som bär på en väska. Ur den vita bilen kliver en lång blond man. Männen talar tyska med varandra. De sätter sig i den vita bilen som sedan kör från platsen med en rivstart norrut i riktning Uppsala. Den blå bilen kör E18 i riktning Enköping.

I samband med ”Brabantmorden” i Belgien åren 1982-1985 var det vanligen tre maskerade män som agerade. En av männen använde en Magnumrevolver när han sköt mot oskyldiga människor i olika varuhus. Han var lång och bredaxlad och talade bruten holländska. Han bar en lång grön rock. Ett vittne kände igen mannen och berättade för polisen att det rörde sig om den långe blonde ligaledaren i ett av Belgiens mer kända kriminella gäng vid den här tiden. Denne långe blonde ligaledare hade kontakt med de män som smugglade högteknologisk militär utrustning till högerextrema grupper i Sverige på 1980-talet. Ligaledaren berättade för sin far att han arbetade ”på uppdrag av en organisation bestående av farliga män med galna politiska idéer”. I januari 1986 sökte ligaledaren någon som kunde utföra ett kontraktsmord. Den organisation han arbetade för kan ha varit Westland New Post eller någon annan gruppering som vid tiden för Palmemordet ville åstadkomma bestående politiska förändringar i Europa.

Det finns som bekant många långa blonda män, inte minst i Sverige. Det som ser ut som ett mönster kan vara summan av en mängd tillfälligheter. Men den nuvarande svenska spaningsledningen, som tycks öppen för intryck, bör ändå närmare utreda detta eventuella samband mellan yrkesmördare från Mellaneuropa och de iakttagelser som gjordes av vittnen i Stockholm vid tiden för mordet på Olof Palme. När vittnen berättar att män de iakttagit talat ”tyska”, ”holländska” eller ”schweizertyska” finns det anledning att gå vidare. Språket kan lika bra ha varit flamländska eller belgisk nederländska.

Till sist blir tillfälligheterna så många och bildar så tydliga mönster att man är benägen att sluta tro att det rör sig om tillfälligheter. Särskilt när vi vet att det fanns stora nätverk i hela Europa som på 1980-talet bekämpade allt som uppfattades som kommunism. En svensk statsminister som hade goda relationer med olika socialist- och kommunistregimer – Vietnam, Östtyskland, Kuba, Chile, Nicaragua m fl. – och som planerade att diskutera en kärnvapenfri zon i Norden med ledarna i Moskva i april 1986 kan ha setts som en säkerhetsrisk av de antikommunister som var aktiva både i Sverige och andra länder. Somliga högerextremister misstänkte till och med att Palme var KGB-agent.

Den förbjudna frågan är naturligtvis vem eller vilka som i så fall initierade mordet.

 

Fortsättning följer.