/ Allmänt /

Lee Harvey Oswald dödade inte Kennedy 2 (2).

 2-3 gevärsskyttar avrättade John F Kennedy på Elm Street vid Dealey Plaza i Dallas, Texas klockan 12.30 fredagen den 22 november 1963.

Förutom skyttarna fanns 4 personer på plats som är starkt misstänkta för inblandning i mordet.

Presidenten hamnade i en korseld precis när den öppna bil han färdades i passerade en stor vägskylt (Stemmons Freeway sign) på Elm Street.

Sekunderna innan det första skottet – som avlossades bakifrån och träffade Kennedy i nacken – avlossades från skolbokslagret stod två män vid denna stora vägskylt:

The Umbrella Man”, dvs mannen med paraplyet.

The Dark Complected Man”, dvs den mörkhyade mannen.

Båda männen syns inringade på bilden ovan. Bilden är tagen någon sekund innan Kennedy träffas av det första skottet.

Det var en solig och varm dag och det var mitt på dagen. Ändå står en man med en stort svart uppfällt paraply vid vägkanten. Han höjer och sänker paraplyet och snurrar paraplyet i luften som om han signalerade något till någon.

Några meter ifrån honom står den mörkhyade mannen. Han går ut i gatan när presidentbilen närmar sig och höjer högra armen i luften.

Mellan de båda männen uppstår en lucka på några meter genom vilken en prickskytt på gräskullen Grassy Knoll får en perfekt siktlinje mot John F Kennedys huvud.

Så smäller skottet och Kennedy segnar död ner.

När presidenten är död och kortegen i ilfart kör mot sjukhuset sätter sig de båda männen lugnt ner på trottarkanten. De talar med varandra och den mörkhyade mannen tar upp en kommunikationsradio som han talar i.

Allt detta finns på bild.

Samtidigt rusar poliser, agenter och allmänhet åt alla håll.

Men de båda männen sitter lugnt kvar.

Ingen av dem har identifierats av polisen.

Exakt när gevärskulan träffar Kennedy i huvudet står en annan person endast några meter från presidentbilen och filmar händelsen.

 Hon har i amerikanska medier fått det lite lustiga smeknamnet ”The Babushka Lady” (bilden) eftersom hon – likt gamla ryska kvinnor - hade en sjal knuten runt huvudet.

Det är en medelålders kvinna. Hon är mycket lugn och verkar helt opåverkad av att landets president precis skjutits ihjäl framför hennes ögon.

Hon bär mörka solglasögon och har ett leende på läpparna.

Inte heller ”The Babushka Lady” har identifierats av polisen.

Den fjärde personen värd att notera på platsen är den man som stod i trappan på Grassy Knoll när det dödande skottet avlossades.

När Kennedy träffas i huvudet av gevärskulan vänder sig mannen snabbt om och springer uppför trapporna i riktning mot den plats där en av skyttarna befann sig – skytten på den bild vi publicerade i första avsnittet om Kennedymordet.

Mannen i trappan syns tydligt på den film som amatörfilmaren Orville Nix tog. Inte heller denne man har identifierats av polisen.

Många år efter mordet har två personer framträtt och påstått att de var två av de misstänkta personerna.

En kvinna hävdade att hon var ”The Babushka Lady” men det var en uppenbar lögn. Hon såg inte ut som ”The Babushka Lady”. Hon var 17 år då mordet inträffade medan ”The Babushka Lady” var medelålders. Och den kamera som kvinnan hävdade att hon använt började inte tillverkas förrän sex år efter mordet.

Den andre person som framträdde var Louie Steven Witt.

När den amerikanska undersökningskommissionen (United States House Select Committee on Assassinations) efterlyste ”The Umbrella Man” 1978 hörde plötsligt försäkringsförsäljaren Louie Steven Witt av sig.

Witt, som bodde i Dallas, påstod att han var mannen som syntes med paraplyet på filmen och bilderna.

Anledningen till att han inte hört av sig förrän 15 år efter mordet var, berättade han, att han var helt omedveten om att han i alla dessa år varit föremål för granskning och diskussioner.

Det är en uppenbar lögn.

En vuxen man bosatt i Dallas kan helt enkelt i 15 års tid ha lyckats undvika den massiva mediebevakningen av presidentmordet. Bilder av ”The Umbrella Man” hade publicerats tusentals gånger i tv och tidningar. Alla intresserade, inklusive polisen, ville veta vem han var och varför han stod där han stod och vad han menade med sitt viftande med paraplyet.

Om Witt – mot alla odds – ändå skulle ha lyckats missa allt detta så måste någon i hans omgivning ha förstått att det var Witt som förekom på bilderna. Om det nu var han. Men det var det inte.

Louie Steven Witt var med andra ord utsänd av någon som ville dölja sanningen om mordet och hade förmodligen fått en slant för att delta i skådespelet.

Vem var då ”The Dark Complected Man” ?

 Detaljerade bildanalyser som gjorts på senare år visar att han troligen var identisk med exilkubanen och terroristen Orlando Bosch Avila (bilden) som i början av 1960-talet samarbetade med CIA kring den misslyckade invasionen i Grisbukten och i attentatsförsök mot Kubas ledare Fidel Castro.

Att han direkt efter mordet på Kennedy lugnt sätter sig ned på trottarkanten och börjar prata i en kommunikationsradio talar starkt för att han redan visste vad som skulle ske. Den med rött inramade bilden till vänster är en förstoring av en bild föreställande "The Dark Complected Man".

Även ”The Umbrella Man”, ”The Babushka Lady” och mannen i trappan bör ha känt till vad som skulle ske. Deras lugna uppträdande tyder på det. De var där för att på olika sätt assistera gevärsskyttarna.

Kvinnans roll tycks ha varit att föreviga mordet på film.

Ett intressant faktum som ofta är förbisett i diskussionen om Kennedymordet är varför skytten i fönstret på sjätte våningen i Texas Schoolbook Depositary Building inte sköt sitt första skott förrän presidentbilen passerat honom och befann sig på 60-80 meters avstånd.

Presidentbilen hade precis passerat rakt nedanför honom. Han hade en utomordentlig möjlighet att med ett enda skott mörda presidenten.

Men han väntade. Varför?

Svaret bör vara att han inte skulle skjuta förrän presidentbilen nått en viss punkt på Elm Street, punkten där den stora trafikskylten stod, punkten där "The Umbrella Man" och "The Dark Complected Man" och "The Babushka Lady" stod.

Först då började alla gevärsskyttarna skjuta. Det var en planerad korseld.

Vad hade då en terroristmisstänkt exilkuban på platsen att göra?

Svaret är mycket enkelt. Två år före mordet hade en liten CIA-tränad invasionsstyrka om 1400 man landstigit vid Grisbukten på Kuba i avsikt att störta kommunistregimen i landet.

I planeringen av invasionen hade flera exilkubaner och amerikanska högerextremister deltagit.

Kuppmakarna menade att John F Kennedy lovat dem ett massivt flygunderstöd – ett paraply av bombplan – när de ryckte fram mot Kubas huvudstad.

Men Kennedy beordrade aldrig något flyganfall. Invasionsförsöket misslyckades.

Två år senare kom hämnden vid Dealey Plaza i Dallas. En man stod och viftade med det paraply som symboliskt syftade på det uteblivna flygunderstödet och bredvid honom stod en Castrofientlig kuban med knuten näve i luften.

Om "The Dark Complected Man" var identisk med Orlando Bosch Avila finns det inte längre någon tvekan om att det var amerikanska högerextremister och Castrofientliga exilkubaner som låg bakom mordet.

De ville hämnas för att Kennedy inte givit invasionsstyrkan på Kuba det utlovade paraplyet av flygunderstöd.

Från år 1990 levde Orlando Bosch Avila i USA skyddad av den amerikanska staten.

Det var den dåvarande presidenten George HW Bush som beslutade att den kubanske terroristen skulle tas om hand av USA. Bland annat vägrade USA utlämna honom till Costa Rica där han skulle ställas inför rätta för terrorbrott.

CIA döljer fortfarande dokument om Orlando Busch Avila, dokument som egentligen skulle ha offentliggjorts nu i oktober 2017 tillsammans med tusentals andra dokument kopplade till mordet på John F Kennedy.

Men så blir det inte såvida inte Wikileaks kan bidra till att avslöja sanningen om en av vår tids största rättsskandaler.

Orlando Bosch Avila var 37 år när Kennedy mördades. Han dog 2011.

En annan exilkuban som var involverad i planeringen av invasionen på Kuba 1961 var Sergio Arcacha Smith. Han samverkade med de amerikanska högerextremisterna Guy Banister och David Ferrie.

Banister och Ferrie samverkade även med en annan man – Lee Harvey Oswald – som väl i sammanhanget får betraktas som en springpojke till de verkliga Kennedymördarna.

Cuban Democratic Revolutionary Front bildades i maj 1960 och hade ursprungligen sitt huvudkontor i Mexico. Fem olika Castrofientliga grupper bildade fronten. Den militära delen av verksamheten kallades ”Brigade 2506”. Det var den brigaden som deltog i den misslyckade invasionen i Grisbukten på södra Kuba 1961.

Exilkubanen Sergio Archacha Smith var ledare för den kubanska frontens New Orleans-cell och förlade sitt kontor till Balter Building i New Orleans där den Castrofientlige högerextremisten Guy Banister, misstänkt för inblandning i Kennedymordet, hade sitt kontor.

 Guy Banister (bilden) var inte vem som helst. Han var assisterande poliskommissarie vid New Orleans-polisen och anställd vid den amerikanske underrättelsetjänsten FBI.

Banister var också antikommunist och medlem i den paramilitära högerextrema organisationen The Minutemen och i den välkända amerikanska lobbygruppen John Birch Society som i amerikanska medier beskrivs som en ultrakonservativ/högerextrem påtryckargrupp.

Om det är någon som skulle ha granskats närmare för inblandning i Kennedymordet så är det alltså Guy Banister. Nu är det inte möjligt att ställa honom inför rätta eftersom han redan i juni 1964 avled i en hjärtinfarkt.

Alla som sett Oliver Stones världsberömda film ”JFK” vet att New Orleans-åklagaren Jim Garrison hösten 1966 inledde en utredning av Kennedymordet och då inriktade sina spaningar just på Guy Banister och kretsen kring honom – David Ferrie, Clay Bertrand, Lee Harvey Oswald och andra.

Men Garrison lyckades inte få någon fälld för mordet.

Det var i alla fall Banisters nära vänner David Ferrie, Clay Shaw (alias Clay Bertrand) och Lee Harvey Oswald som vid en fest i Ferries hem före mordet diskuterade möjligheterna att mörda John F Kennedy som en hämnd för det misslyckade invasionsförsöket på Kuba.

Metoden de tyckte var lämpligast var att utsätta Kennedy för korseld från flera skyttar. Så skedde också fredagen den 22 november 1963 i Dallas, Texas.

Förmodligen framgår det av de hemligstämplade CIA- och FBI-dokumenten vilka de var alla de misstänkta personerna på Dealey Plaza – mannen med paraplyet, den mörkhyade mannen, kvinnan med sjaletten och mannen i trappan.

I dokumenten finns troligen även namnet på den skytt som från gräskullen Grassy Knoll sköt det dödande skottet i huvudet på Kennedy.

Om inte Wikileaks får fram dokumenten i offentligheten lär vi aldrig får veta vem han var.